В Україні зросла кількість охочих вакцинуватися від коронавірусу

В Україні зросла кількість охочих вакцинуватися від коронавірусу

Опитування
Укрінформ
За місяць в Україні зросла кількість охочих вакцинуватися від коронавірусної інфекції: 38% готові зробити платне щеплення, а 47% - вакцинуватися безкоштовно.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».  

«Початок кампанії з вакцинації дещо актуалізував бажання робити щеплення від коронавірусу: наразі 38% готові зробити платне щеплення, а вакцинуватися безкоштовно готові 47%. Це дещо більше, ніж минулого місяця (у лютому були готові 32% та 39% відповідно). Водночас половина не готова вакцинуватись навіть безкоштовно», - йдеться в повідомленні.

Згідно з даними опитування, за рівнем лояльності до вакцинації від коронавірусу аудиторія опитаних розділилася майже порівну. 37% є лояльними до проведення щеплення від COVID-19 (26% – суперлояльні, 11% - лояльні). 41% – є критиками вакцинації (31% – суперкритики, 10% – критики). Решта – так звані «нейтрали».

Водночас, зазначають соціологи, якщо держава страхуватиме від побічних ефектів, то готовність безкоштовно вакцинуватись зростає до 57%, 40% – все одно не готові.

Читайте також: Понад 70% українців вважають коронавірус штучно створеним

При цьому 71% думають, що масова вакцинація від коронавірусу зменшить захворюваність у світі, не згодні з цим – чверть. Характерно, що половина з тих, хто не готовий вакцинуватися, вірять, що масова вакцинація від коронавірусу зменшить захворюваність у світі, підкреслили соціологи.

Близько третини опитаних думають, що більшість або всі вакцини безпечні, водночас майже половина вважають, що безпечні лише деякі вакцини, ще 16% - вважають, що всі вакцини небезпечні.

55% згодні, що вакцини придумали, аби захистити людей, але 38% думають, що вакцини - це заробіток на людях та спосіб їх контролю.

Також в ході опитування 46% респондентів висловили думку, що найбільшу відповідальність за своєчасну вакцинацію населення несе міністр охорони здоров’я. 16% – Президент, 15% – головний санітарний лікар, 11% – Верховна Рада, 4% – Прем’єр-міністр. За місяць зменшилася оцінка відповідальності Президента, натомість зросла щодо головного санітарного лікаря, зазначили соціологи.

Крім того, 34% українців сказали, що їм цілком достатньо інформації про хід вакцинації від коронавірусу в Україні, 27% – скоріше достатньо. Водночас для майже 40% інформації про вакцинацію скоріше недостатньо. Більш обізнаними про хід вакцинації вважають себе старші опитані, а також ті, що краще його оцінюють. Але й серед них кожному шостому не вистачає інформації про хід вакцинації.

44% взагалі не знають, яким чином можна записатися в чергу на вакцинацію від коронавірусу, 32% – щось чули про це, 24% – добре обізнані. Найменше обізнані мешканці Сходу і Півдня. Серед охочих зробити щеплення вакциною CovieShield третина не знають, як це зробити.

Опитування проведено впродовж 18-19 березня серед 1500 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Проєкт здійснено на замовлення Форуму здоров'я Зоряни Скалецької.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-