Ремені безпеки й перевищення швидкості: як тепер штрафуватимуть українців

Ремені безпеки й перевищення швидкості: як тепер штрафуватимуть українців

Укрінформ
В Україні після набуття чинності законом щодо посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху, який Верховна Рада ухвалила 16 лютого, терміни позбавлення особи права керування транспортним засобом будуть плюсуватися.

Про це на брифінгу повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочу зазначити, що строк позбавлення права керування (за порушення ПДР) наразі буде сумуватися, а не заміщуватися новим терміном. Наприклад, якщо особу було позбавлено права керування строком на 1 рік, то у випадку вчинення правопорушення вдруге, вже строк у 1 рік раніше замінявся строком у 3 роки. Наразі ці строки будуть плюсуватися, тобто, це вже буде 1 + 3 роки”, - повідомив Білошицький.

Він додав, що розгляд справи за статтею 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) відповідно до змін у законодавстві, може тривати у судах протягом року (до цього діяв строк у 3 місяці — ред.).

Читайте також: Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за п’яне водіння

“Цим законом усувається можливість уникнення відбування покарання (за порушення ПДР у стані алкогольного, наркотичного чи іншого виду сп'яніння - ред.) або значного пом'якшення такого покарання за наслідком розгляду справи і процедурних моментів. Уникнення відповідальності за таке кримінальне правопорушення буде неможливим у зв'язку з дійовим примиренням, передачею особи на поруки, тощо. Також тут не буде застосовуватися звільнення від відбування покарання з випробуванням, умовно-дострокове звільнення, заміна невідбутої частини покарання більш м'яким, амністія і помилування. Всі ці інструменти пом'якшення покарання або уникнення його будуть недоступні для тих, хто вчинить таке правопорушення у стані сп'яніння”, - поінформував перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

Водночас, за його інформацією, цим законом змінюються і штрафи у сфері безпеки дорожнього руху за окремі види порушень.

“Зокрема, штраф щодо перевищення швидкості на понад 20 км\год зазнає невеликого збільшення — з 255 грн до 340 грн. Штраф щодо перевищення швидкості на понад 50 км\год буде новим - у 1700 грн, нагадую, що була тут сума у 510 грн”, - сказав він, уточнивши, що у 40 відсотках випадків усіх ДТП з потерпілими і загиблими причиною аварій є саме перевищення швидкості.

Також, як зазначив Білошицький, за невикористання ременів безпеки або мотошоломів буде встановлено штраф у 510 грн, до цього був у 51 грн.

“Щодо брудних, неосвітлених чи встановлених з порушенням номерних знаків — розповсюдженого такого порушення, - буде відповідальність у 850 грн, а раніше за це передбачалася відповідальність у 170 грн. Повторне порушення упродовж року, яке стосується цього (порушення правил користування номерним знаком при експлуатації автомобіля — ред.), - передбачається відповідальність у 1700 грн, раніше тут була сума у 255 грн”, - повідомив він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 лютого ухвалила в другому читанні та в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху". Відповідне рішення підтримали 325 народних депутатів.

12 березня Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-