У «справі 2 травня» правосуддя досі залишається примарним  - Моніторингова місія ООН

У «справі 2 травня» правосуддя досі залишається примарним - Моніторингова місія ООН

Документ
Укрінформ
2 травня відзначається шоста річниця насильства в Одесі, яке забрало життя 48 людей, однак жодна особа так і не була притягнена до відповідальності за 48 смертей.

Про це заявила Матільда Богнер, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

«Останні шість років сім’ї жертв борються за справедливість за смерть своїх близьких. Всі ці шість років правосуддя залишається примарним», – сказала пані Богнер.

Документ, опублікований сьогодні Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, надає оновлену інформацію про стан розслідувань та судових процесів щодо подій у центрі міста та на площі Куликове Поле. Документ також надає рекомендації уряду та міжнародній спільноті щодо подальших кроків для забезпечення правосуддя за смерті та вбивства.

«За рік, що минув, не було істотного прогресу в розслідуванні чи судових процесах. Щодо смертей в центрі міста, то ні розслідування, ні судові процеси не просунулися вперед з 2 травня 2019 року. Ми також бачимо, відсутність прогресу у розслідуванні смертей на Куликовому Полі. Також ми не бачили істотного прогресу у кримінальних провадженнях щодо співробітників поліції, обвинувачуваних у неналежному реагуванні на сутички та заворушення», – сказала Богнер.

Тим не менш, певний прогрес був досягнутий у справі колишнього Начальника ГУ Міністерства внутрішніх справ в Одеській області, обвинувачуваного у зловживанні владою чи службовими повноваженнями та залишенні в небезпеці, якому суд надав пріоритет. За останні 12 місяців відбулося близько 25 засідань.

Богнер закликала українську владу забезпечити притягнення до відповідальності винних в насильстві 2 травня. Вона наголосила, що Офіс Генерального прокурора має забезпечити ефективне, ретельне і неупереджене розслідування насильницьких смертей, голови судів мають надати пріоритет кримінальним провадженням у незавершених справах.

Читайте також: Інститут нацпам'яті виклав фільм “2 травня. Без міфів”

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня 2014 року учасники одеського антимайдану напали в центрі міста на колону вболівальників одеського ФК «Чорноморець» і харківського «Металіста», активістів місцевої «Самооборони» та Євромайдану. Під час сутичок пролунали постріли, загинули кілька людей.

Згодом антимайданівців відтіснили до Куликового поля, де спалили їх табір, а багато хто забарикадувався у Будинку профспілок. Сторони конфлікту закидали одні одних пляшками із запальною сумішшю та стріляли. Внаслідок пожежі, що виникла в будівлі, загинуло 48 учасників масових заворушень. 200 осіб з обох сторін конфлікту звернулися за медичною допомогою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-