Питання води в Україні стало питанням нацбезпеки - експерт

Питання води в Україні стало питанням нацбезпеки - експерт

Укрінформ
Питання забезпеченістю України водними ресурсами наразі стало питанням національної безпеки.

Таку думку висловив директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Ромащенко, повідомляє пресслужба Інституту.

“Навіть 20-30 років тому ми говорили, що Україна за забезпеченістю власними водними ресурсами належала до малозабезпечених країн... Глобальне потепління є головною причиною зневоднення в Україні... Потрібно, щоб на рівні держави була сформована політика, спрямована на економне витрачання води. Питання води в Україні стало питанням національної безпеки”, - сказав він.

За його словами, максимальне споживання країною на всі потреби в Україні було 31 кубічний кілометр в 1991 році. Минулого року українці споживали приблизно 9 кубічних кілометрів. Тобто, споживання зменшилося втричі.

Окрім того, зауважив науковець, значно скоротилося промислове виробництво, менше населення стало.

Читайте також: Каскад дніпровських водосховищ наповнений на 94%

“У сільському господарстві зрошуємо в 5 разів менше. Але, не дивлячись на зменшення споживання, кліматичні зміни викликали той процес, який привів до тотального масштабного зневоднення території України”, - підкреслив Ромащенко.

Він також наголосив, що зима без снігу посилила зневоднення, тому що практично не було атмосферного живлення ані ґрунтових вод, ані підземних вод.

За його прогнозами, на Україну очікує зменшення річкового стоку. Оскільки не випало атмосферних опадів ані у вигляді снігу, ані у вигляді дощів, які б могли сформувати поверхневий стік, який би, стікаючи з території України, викликав водопілля.

Через це, сказав директор Інституту, “ми не змогли заповнити належним чином дніпровські водосховища, не змогли їх промити”.

Як повідомляв Укрінформ, ситуація зі зневодненням в Україні склалася уперше за останнє століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-