В Україні дівчата-підлітки “перевершили” хлопців зі вживання наркотиків — ЮНІСЕФ

В Україні дівчата-підлітки “перевершили” хлопців зі вживання наркотиків — ЮНІСЕФ

Укрінформ
В Україні у 2019 році зросла кількість дівчат-підлітків, які вживають наркотики.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного за сприяння ЮНІСЕФ, щодо куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків, які презентувала голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми задаємо багато питань про різні наркотичні речовини, які навіть невідомі підліткам, але це єдиний спосіб дізнатися про вживання наркотичних речовин, бо статистика не має таких даних. Тому ми розраховуємо показник “будь-який наркотик”, який включає як марихуану, так і інші наркотичні речовини. ...Ми фіксуємо збільшення вживання будь-яких наркотичних речовин серед дівчат, і навіть дівчата починають випереджати певною мірою хлопців”, - сказала вона.

За словами експерта, “на сьогодні серед підлітків 14-17 років ми маємо 18% підлітків, які мали досвід вживання будь-яких наркотиків”.

Так, згідно з даними дослідження, у 2019 році 18,3% дівчат-підлітків мали досвід вживання наркотичних речовин протягом життя, і 16,6% - хлопців.

Для порівняння, у 2015 році, коли проводилася шоста хвиля дослідження ЮНІСЕФ, це відсоток становив 11,9 у дівчат, і 17,8% - у хлопців, у 2011 році - 8,4% у дівчат і 21,2% - у хлопців.

Також в дослідженні розглядалися поведінкові практики підлітків, які вживали наркотики. Так, 14% респондентів, що вживали дві та більше наркотичні речовини, грали в азартні ігри протягом 12 останніх місяців як мінімум 2-3 рази на тиждень.

Серед тих, хто вживає понад дві речовини, також удвічі більше жертв булінгу, ніж серед тих, хто не практикує полінаркоманію — 21,2% та 9,5% відповідно.

Також ті, хто вживає понад дві наркотичних речовини, у 3,7 раза частіше проявляють агресивні форми поведінки, ніж ті, хто не вживає наркотичні речовини - 17,4% та 4,7% відповідно.

Міжнародний проєкт “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)” здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Наразі дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну. Опитування проводиться кожні 4 роки. У 2019 році сьома хвиля опитування в Україні охопила 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчат) віком 14-17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої освіти, закладів професійної технічної освіти та закладів фахової передвищої освіти.

Читайте також: Кокаїн та амфетамін: ЮНІСЕФ дізналася, чим “бавляться” українські підлітки

В Україні дослідження провела ГО “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-