Антикорупційний суд пояснив, чому відпустив ексдепутата Микитася під заставу

Антикорупційний суд пояснив, чому відпустив ексдепутата Микитася під заставу

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд відпустив колишнього народного депутата Максима Микитася під заставу в сумі 5,5 млн грн, оскільки заявлений обвинуваченням розмір застави в 300 млн грн слідчий суддя визнав непомірним і таким, що не відповідає доведеним ризикам.

Про це повідомила пресслужба ВАКС із посиланням на суддю-спікера Віру Михайленко.

"8 жовтня 2019 слідчим суддею Вищого антикорупційного суду оголошено повний текст ухвали про застосування застави колишньому народному депутату України у справі про заволодіння нерухомістю Національної гвардії. Нагадаємо, 4 жовтня 2019 року до підозрюваного було застосовано заставу у розмірі 5,5 мільйонів гривень. Відмова у триманні підозрюваного під вартою обурила громадськість", - нагадали у пресслужбі суду.

З огляду на це суддя-спікер Віра Михайленко наводить мотиви, якими керувався слідчий суддя, ухвалюючи відповідне рішення.

По-перше, слідчий суддя визнав оголошену підозру обґрунтованою. "На стадії досудового розслідування прокурору достатньо довести наявність фактів або інформації, які можуть переконати стороннього спостерігача у тому, що підозрюваний міг вчинити правопорушення. Слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих відомостей повинен визначити лише те, чи є причетність особи до вчинення правопорушення вірогідною та достатньою для застосування обмежувальних заходів", - йдеться у повідомленні.

По-друге, як зазначила Михайленко, прокурор повинен довести наявність ризиків, зокрема ризик переховування, впливу на свідків, знищення доказів, вчинення іншого злочину.

Так, як наголосила Михайленко, було взято до уваги, що досудове розслідування злочину тривало рік, при цьому в травні 2019 року були оголошені перші підозри посадовим особам ТОВ "Укрбуд Девелопмент". Це дозволяло підозрюваному припустити, що йому також може бути повідомлено про підозру. Однак з травня 2019 року підозрюваний неодноразово перебував за кордоном і завжди повертався в Україну. Він не перевозив родину і не перевів свої активи за кордон, що вказує на його намір перебувати в Україні. Крім того, з матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій також не вбачалося наміру підозрюваного залишати територію України та переховуватися від суду, він демонстрував небажання виїжджати.

"Тут доцільно пояснити, що ризиком у контексті кримінального провадження є певна ступінь можливості, що особа вдасться до вчинків, які будуть перешкоджати досудовому розслідуванню та судовому розгляду або ж створюватимуть загрозу суспільству. Слідчий суддя має дійти обґрунтованого висновку про високу ступінь ймовірності переховування підозрюваного, його впливу на свідків, знищення доказів тощо. Інакше кажучи, чим вища ймовірність існування відповідного ризику, тим суворіший запобіжний захід повинен бути застосований", - пояснила суддя-спікер ВАКС.

Вона також зазначила, що сторона обвинувачення не довела відповідних ризиків, які б свідчили, що єдиним достатнім запобіжним заходом є саме тримання під вартою. "Обвинувачення не надало слідчому судді доказів того, що підозрюваний зловживав своїми правами чи ухилявся від викликів та явки до органів досудового розслідування", - йдеться у повідомленні.

Щодо застави у розмірі 5,5 млн грн, то слідчий суддя установив обставини, які дозволяють у виключних випадках призначити заставу у більшому розмірі, ніж передбачено законом. У ВАКС повідомили, що під час визначення розміру застави слідчий суддя врахував дані про особу підозрюваного, його вік, його сімейний стан, міцні соціальні зв’язки, майновий стан, обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого він підозрюється, а також те, що він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, яке віднесено до категорії особливо тяжких.

"Заявлений обвинуваченням розмір застави у розмірі 300 млн грн слідчий суддя визнав непомірним і таким, що не відповідає доведеним ризикам. Також в цій справі неможливо було прирівняти розмір застави до суми ймовірної шкоди, яка покладена в основу підозри, так як реальних коштів товариство не отримувало, земельна ділянка, на якій будувався житловий будинок для військовослужбовців не перейшла у власність товариства або підозрюваному. Однак, враховуючи майновий стан підозрюваного та можливість існування невисокого ступеня ризиків, слідчий суддя прийшов до висновку, що застава у розмірі 5,5 млн грн зможе забезпечити належне виконання підозрюваним своїх процесуальних обов’язків, а отже і дієвість кримінального провадження. Крім того, підозрюваний зобов’язаний прибувати за першим викликом детектива, слідчого судді, прокурора, утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними або свідками, здати свої паспорти та носити електронний засіб контролю. У випадку порушення будь-якого з цих зобов’язань особа може бути взята під варту", - підсумувала суддя-спікер ВАКС.

Раніше Центр протидії корупції повідомив, що колишнього народного депутата Максима Микитася відпустили під заставу у 5,5 млн грн.

Читайте також: ВАКС відклав розгляд справи щодо ексголови Держаудиту

Як повідомляв Укрінформ, 3 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру екснардепу Максиму Микитасю у справі стосовно оборудки з квартирами для працівників Нацгвардії.

Підозрюваному інкримінується організація укладання низки договорів між підконтрольними йому особами – керівниками будівельної компанії, бенефіціарним власником якої був народний депутат, та командувачем Нацгвардії України щодо обміну нерухомості Нацгвардії в Печерському районі м. Києва на нерухомість у житловому кварталі, що розташований на околиці Києва. Як наслідок такого нерівнозначного обміну державній установі відповідно до експертних висновків завдано збитки на суму 81 635 448,00 грн.

У четвер, 3 жовтня 2019 року, за погодження прокурорів детективи вручили клопотання про застосування запобіжного заходу Микитасю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-