В Україні близько тисячі шкіл, де вчаться менше 30 учнів — міністр

В Україні близько тисячі шкіл, де вчаться менше 30 учнів — міністр

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні налічується близько 1000 малокомплектних шкіл, майже в половині з них навчається менше 30 учнів.

Про це в коментарі Укрінфому скзала міністр освіти і науки Ганна Новосад.

“На загал, в Україні є дуже багато так званих малокомплектних шкіл. Таких у нас близько 1000. Наприклад, є школи, в яких менше 30 учнів, таких близько 450. Основне питання — те, що такі школи не дають хорошої якості освіти. І це показують моніторингові дослідження, які робили УЦОЯО і МОН. Діти, які вчаться в малокомплектних школах, в маленьких класах, мають гірші освітні результати, ніж ті, які навчаються в класах більших”, - сказала Новосад.

Вона також зазначила, що кошти, які виділяються на такі школи, витрачаются неефективно. За даними МОН, на одного учня у міській школі держава витрачає близько 20 тис. грн на рік, а сума на одного учня малокомплектної школи може сягати і 100 тисяч.

Міністр наголосила, що мережа шкіл потребує модернізації, але про закриття малокомплектних шкіл не йдеться.

Читайте також: МОН вирішує, яким категоріям педагогів і наскільки підвищать зарплату

“Необхідно спільно з органами місцевого самоврядування дивитися на мапу їхніх шкіл, дивитися, де яка з тих шкіл може стати опорною, тобто стати тим хабом, куди діти будуть доїзжати, в які будуть інвестувати більше коштів для облаштування кращого освітнього простору, кращих класів, лабораторій, інвестувати в кращих учителів. Завдання влади, уряду — забезпечти довезення цих учнів, це і автобуси, і дороги до цих шкіл. І третє - цільове фінансування освітнього простору опорних шкіл, чого до цього не було. Ми на цьому хочемо побудувати політику: нам потрібно реорганізувати мережу, щоб діти здобували кращу освіту”, - сказала Новосад.

За її словами, наявна мережа опорних шкіл також потребує перегляду.

"Зараз у нас багато опорних шкіл, які мають менше 50 учнів. Перепрошую, але це не опорна школа. Тому нам потрібно, з одного боку, переглянути мережу цих опорних шіл, щоб вони дійсно такими стали і мали мінімум 200 учнів - те, що закладено в нещодавно оновлених нормативних актах. По-друге, спільно з місцевими органами напрацьовувати мапу нових перспективних опорних шкіл, особливо там, де будуть створюватися нові ОТГ”, - сказала Новосад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-