Справу Мартиненка передали до антикорупційного суду

Справу Мартиненка передали до антикорупційного суду

Укрінформ
Шевченківський районний суд Києва передав справу колишнього народного депутата Миколи Мартиненка до Вищого антикорупційного суду.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Київський апеляційний суд не погодився з Шевченківським райсудом, що питання про передачу справи Мартиненка має вирішувати Верховний суд.

“У справі Мартиненка немає жодного спору про підсудність: адже злочини, які інкримінуються, вчинялися народним депутатом, а розмір шкоди майже 700 млн грн. Саме тому вона має слухатися у Вищому антикорупційному суді. Немає підстав звертатися до Верховного суду, це означає лише затягування часу”, — розповів юрист Центру протидії корупції Андрій Савін. 

Раніше Шевченківський районний суд Києва звернувся в Апеляційний суд, який повинен був звернутися у Верховний апеляційний, де повинні були вирішити, чи передавати справу до Вищого антикорупційного суду.

Читайте також: Справу Мартиненка передали до апеляційного суду

Як повідомлялося, 5 вересня поточного року розпочав роботу Вищий антикорупційний суд, до повноважень якого відноситься розгляд справ НАБУ і САП. До суду мали бути спрямовані 208 обвинувальних актів, більшість з яких уже перебували на розгляду судів перших інстанцій.

Шевченківський райсуд Києва 22 жовтня 2018 р. розпочав розгляд справи щодо ексдепутата Мартиненка. Окрім нього, у справі проходять ще п’ятеро обвинувачених: Володимир Богданець, Олександр Сорокін, Сергій Перелома, Руслан Журило та Валерій Васильков, які є посадовцями "Нафтогазу України", "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", "СхідГЗК" та "Ядерного палива".

Читайте також: Справа Мартиненка: на суддів тиснули 18 народних депутатів і 3 міністри — НАБУ

За даними САП, Мартиненку та Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів на постачання обладнання для цього підприємства від чеської компанії Skoda JS та укладенні й виконанні контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму 6 млн 400 тис. грн.

Крім того, Мартиненко, Перелома, Журило, Сорокін та Богданець обвинувачуються у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у розмірі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-