"Пацієнти України" заявляють, що МОЗ зриває закупівлю ліків для важкохворих

Укрінформ
В благодійному фонді "Пацієнти України" заявили про блокування поставок ліків та медвиробів в Україну на суму 1,6 млрд грн.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на сайті організації.

"Пацієнти України" стривожені зривом закупівельного процесу, що фактично відбувається у стінах Міністерства охорони здоров’я України з моменту призначення нового керівництва. Переривання доступу пацієнтів до ліків загрожує їхньому життю та здоров’ю... Загалом у рамках співпраці з міжнародними спеціалізованими організаціями заблоковано поставки ліків та медичних виробів на загальну суму 1,6 мільярда грн", - йдеться у зверненні.

Зазначається, що зараз у МОЗ заблоковано підписання низки документів для здійснення закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

"В МОЗ не погоджуються кошториси міжнародних організацій для здійснення закупівель за кошти бюджету 2019 року, що унеможливлює перерахування коштів постачальникам. Кошториси не підписані за такими напрямами закупівель, як серцево-судинні захворювання, доросла та дитяча онкологія, цукровий діабет, орфанні метаболічні захворювання, нанізм, гоше, мукополісахаридоз, розсіяний склероз, перитонеальний діаліз, летальність, донорство крові, антиретровірусна терапія, трансплантація, імунопрофілактика", - йдеться у зверненні.

Окрім цього, як стверджують в ГО, не підписані графіки постачання товарів та окремі додаткові угоди з міжнародними організаціями, а МОЗ не відповідає на поточні робочі листи від міжнародних організацій.

Загалом звернення підписали 11 пацієнтських організацій.

Читайте також: Комісія МОЗ приїхала в Одесу, щоб розблокувати роботу медуніверситету

Як повідомляв Укрінформ, раніше працівники МОЗ оприлюднили відкритий лист — звернення до прем'єр-міністра Олексія Гончарука, в якому заявляють, що у міністерстві майже місяць не підписуються важливі документи, зриваються закупівлі лікарських засобів та виробів для важкохворих українців, а також зриваються закупівлі вакцин, зупинена реалізація міжнародних проєктів технічної підтримки, в тому числі і за квотою Світового банку, заблоковані субвенційні платежі регіонам.

Працівники МОЗ попросили прем'єр-міністра втрутитися в ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-