В Україні журналістів захищають прогресивні закони, але реальних вироків майже немає - НСЖУ

В Україні журналістів захищають прогресивні закони, але реальних вироків майже немає - НСЖУ

Укрінформ
Незважаючи на прогресивні закони щодо захисту журналістів, існують проблеми із втіленням цих норм у життя, адже реальних вироків у справах щодо нападів на журналістів майже немає.

Про це сказав секретар Національної спілки журналістів України, медіаюрист Валерій Макеєв під час виступу на конференції ОБСЄ з прав людини, що проходить у Варшаві, повідомляє пресслужба НСЖУ.

Секретар НСЖУ зазначив, що, на його думку, у країні одне із найпрогресивніших законодавств у Європі, що покликане захищати професійну діяльність журналістів. Так, у 2015 році після Революції Гідності в Кримінальний кодекс України внесли низку статей, якими прирівняли журналістів по ступеню захисту до правоохоронців.

“Але існують проблеми по втіленню прогресивного законодавства – реальних вироків по справах професійного захисту діяльності журналістів майже немає. А злочини, на жаль, є і тенденцій щодо їх зменшення не спостерігається – кожен четвертий день здійснюється напад на журналіста. Слід відзначити, що офіс ОБСЄ з питань ЗМІ надавав активну підтримку Україні із впровадження законодавчих норм із захисту журналістів. Просимо не зупинятися на досягнутому – ми високо цінуємо вашу допомогу”, - наголосив Макеєв.

Читайте також: Томіленко: Слухань у Раді про безпеку журналістів не було майже 10 років

Він нагадав, що три роки тому в Україні було вбито відомого журналіста Павла Шеремета, а три місяці тому загинув ще один журналіст - Вадим Комаров. “Про необхідність ефективного розслідування вбивства Вадима Комарова сьогодні говорили представники США та Швеції. Очевидні помилки правоохоронних органів при розслідуванні, на жаль, мають системний характер, а погрози продовжую отримувати і я особисто”, - додав Макеєв.

Він також подякував керівнику офісу ОБСЄ з питань ЗМІ Арлему Дезіру, який відзначив важливість та значимість звільнення з російської в'язниці українського журналіста Романа Сущенка, а також режисера Олега Сенцова.

Читайте також: Напади, погрози, заборони: в ОБСЄ назвали основні загрози для журналістів

“Хочу також висловити вдячність дипломатам із США та Швеції за згадку про те, що наш колега, український журналіст Станіслав Асєєв уже третій рік знаходиться в полоні на окупованій території Донбасу, де незабаром йому має виповнитися 30 років. Ми сподіваємося, що завдяки нашим зусиллям і солідарності колег Станіслав незабаром буде звільнений. Прошу вимогу про звільнення Станіслава Асєєва внести до резолюції нашого форуму”, - наголосив Макеєв.

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві 16 вересня розпочалася масштабна конференція ОБСЄ з прав людини. Національну спілку журналістів України на міжнародному заході представляють два учасники – голова НСЖУ Сергій Томіленко та секретар НСЖУ Валерій Макеєв.

20 червня помер Вадим Комаров - журналіст, якого жорстоко побили в Черкасах. Невідомий напав на Комарова 4 травня близько 9 години ранку на одній із вулиць у центрі Черкас.

Зв'язок з донецьким блогером і автором проекту "Радіо Свобода" "Радіо Донбас. Реалії" Станіславом Асєєвим, який публікувався під псевдонімом Станіслав Васін, перервався 2 червня 2017 року. У липні в угрупованні "ДНР" підтвердили затримання журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-