ВР схвалила законопроєкт про компенсацію іноземцям витрат на виробництво кіно в Україні

ВР схвалила законопроєкт про компенсацію іноземцям витрат на виробництво кіно в Україні

Укрінформ
Верховна Рада України в першому читанні схвалила законопроєкт №1058, відповідно до якого держава компенсуватиме частину витрат іноземцям при виробництві (створенні) фільму в Україні.

За законопроєкт “Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні” щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» проголосували 285 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Два роки тому було прийнято закон про державну підтримку кінематографії, де передбачалося 10 видів (підтримки - авт.) один з них в цьому законі — це відшкодування класифікованих витрат іноземним продюсерам на гроші витрачені в Україні. Саме через існування такої норми західні продюсери знімають в Європі, де практично в усіх країнах діє закон щодо так званих ребейтів з середньою ставкою у 30%. Ми пропонуємо 25% плюс 5% за використання українських творів та сюжетних ліній в Україні”, - заявив народний депутат України Олександр Ткаченко під час презентації законопроєкту на засіданні Верховної Ради України.

Він додав, що такі проєкти будуть зніматися з залученням українських продюсерів та сприятимуть появі нових українських серіалів та фільмів. За словами Ткаченка, в законопроєкті також є стаття, яка забороняє використання коштів на субсидіювання кіновиробників з країни-агресора.

Читайте також: В Україні планують змінити принципи держфінансування кіно - Бородянський

Відповідно до пояснювальної записки, метою ухвалення законопроєкту є створення умов, які мають сприяти залученню позабюджетних коштів, у тому числі іноземних інвестицій та коштів від іноземних суб’єктів кінематографії, у галузь кіновиробництва. Реалізація окремих положень законопроєкту сприятиме популяризації української культури, літературної творчості, архітектури тощо.

Верховна Рада також схвалила у першому читанні законопроєкт №1074, який дозволить субсидіювати іноземних виробників кіно в Україні. За законопроєкт “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії” проголосувало 327 народних депутатів.

“Цей законопроєкт — це внесення змін до Бюджетного кодексу щодо державної підтримки, який дозволить запустити попередній законопроєкт (про субсидіювання іноземних виробників кіно - ред.). Мета його - привести бюджетний кодекс у відповідність до закону “Про державну підтримку кінематографії” і уточнити склад доходів та видатків державного бюджету”, - зазначив народний депутат Олександр Ткаченко.

Він наголосив, що цей законопроєкт не передбачає припинення фінансування українських виробників кіно.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроєкт №1074 спрямований на створення сприятливих умов для виробництва фільмів, телевізійних серіалів, телевізійних фільмів та іншої кінопродукції, а також розвитку галузі кінематографії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-