Цемах вільний, Нідерланди обурені, світові лідери сподіваються на мир

Цемах вільний, Нідерланди обурені, світові лідери сподіваються на мир

Укрінформ
Як вплинула передача Росії фігуранта справи МН17 на відносини України з Нідерландами?

Попри заперечення і тиск Нідерландів, Україна видала Росії свідка у справі МН17 Володимира Цемаха. І поки в Україні святкували повернення додому 35 українців, Нідерланди вибухнули...

27 червня 2019 року українські спецслужби провели спецоперацію. На території так званої ДНР затримали колишнього "командира ППО" міста Сніжне Володимира Цемаха, якого з часом назвали одним із головних свідків у справі МН17, і не виключали, що згодом він може стати підозрюваним. У інтерв’ю одному із сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу та буцімто підтверджував, що саме він допомагав сховати "Бук", з якого було випущено ракету. Відтоді він став надією родичів загиблих рейсу MH17. Надією дізнатися правду і побачити хоча б одного з причетних до смерті їхніх близьких на суді у Нідерландах 9 березня 2020 року.

КЛЮЧОВА ФІГУРА

Володимир Цемах на прізвисько Борисич народився у Донецький області, місто Сніжне. Йому 58 років. Закінчив Полтавське вище зенітне ракетне командне училище. Служив у Збройних силах СРСР, а ще були війна в Афганістані й на Донбасі.

Група розслідувачів Bellingcat дійшла висновку, що Цемаху відомо про транспортування зенітно-ракетної установки "Бук" і саме він брав у цьому активну участь і намагався сховати машину смерті після катастрофи. Він також знав польових командирів бойовиків та багато чого міг розповісти про Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), якого раніше міжнародна Спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 (JIT) назвала одним із чотирьох причетних до збиття Боїнга. 

Рідні були певні, що суд відбудеться, але вони не побачать підозрюваних на лаві підсудних. Росія не видає своїх. Та коли стало відомо про затримання українця Володимира Цемаха, в них з’явилася надія. 7 вересня 2019 року після обміну полоненими у форматі “35 на 35” Україна віддала Цемаха, надії знову не стало.

"Ми (родичі жертв трагедії – ред.) дуже не задоволені передачею Цемаха з України у Росію. Цього не мало статися, бо Цемах підозрюваний у справі MH17. Ми розуміємо, що перед Україною була дуже складна дилема. Роль Росії, звісно, гірша. Цемах – не росіянин. Отримавши Цемаха, Росія триматиме важливого підозрюваного подалі від міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) та судового розгляду", – наголосив член правління фонду "Авіакатастрофа" Піт Плуг, який втратив брата, невістку і племінника у трагедії МН17.

Володимир Цемах
Володимир Цемах

Росія тиснула на Україну, фактично шантажувала і вимагала Цемаха. На обмін чекали ще в ніч на 30 серпня – і попри фейкові новини, тоді він не відбувся. Сторони узгоджували список імен. Переговори гальмувала Росія, яка зажадала ключового свідка у справі МН17 – українця Володимира Цемаха. Тоді засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс написав у своєму Twitter, що Україна погодилася віддати Росії ключового свідка у справі МН17 в обмін на звільнення українських полонених та моряків.

"Подейкують, що нещодавно заарештованого Володимира Цемаха, якого вважають ключовим свідком у справі MH17, віддають Росії в обмін на затриманих Росією українців", – написав Гіґґінс. Такі домовленості він назвав "безхребетною угодою", яка вплине на процес у справі MH17.

УКРАЇНА ПОМІЖ ДВОХ ВОГНІВ

Нідерланди, як і Росія, почали тиснути на Україну. Генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербек направив лист до України, в якому наголосив, що "надзвичайно важливим є те, щоб свідок MH17 Володимир Цемах залишився доступним для міжнародної Спільної слідчої групи”. Цемах був доступним, допоки перебував в Україні.

Він міг бути присутнім і дати ключові свідчення на суді у Нідерландах. Та після обміну його фактично неможливо притягнути до відповідальності.

“Цемах є людиною, що становить серйозний інтерес для розслідування справи MH17, і ми хотіли б, щоб він був доступний, щоб ми могли ставити йому запитання”, – сказала Укрінформу прес-секретар прокуратури Нідерландів Брехт ван де Мосдейк.

Обмін між Україною та Росією відбувся 7 вересня за формулою “35 на 35”. Додому повернулося 11 незаконно засуджених та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Після обміну президент України Володимир Зеленський повідомив: ключового свідка у справі МН17 Володимира Цемаха допитали, перш ніж віддати Росії.

 Стеф Блок
Стеф Блок

Згодом це підтвердив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок. У листі до парламенту Нідерландів він написав, що Україна відкладала передачу Цемаха, щоб дати змогу його допитати. Також у листі йдеться про те, що Нідерланди просили Україну не видавати важливого свідка у справі МН17 Росії і шкодують про передачу Цемаха РФ.

“Україна є важливим партнером міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) та у притягненні до відповідальності осіб, відповідальних за збиття MH17, як це передбачено резолюцією Ради Безпеки ООН 2166. Уряд глибоко шкодує, що Цемах був внесений до цього обміну під тиском Російської Федерації, і це означає, що він зараз перебуває у Росії”, – говориться в листі.

Уряд Нідерландів кілька разів мав переговори з українською стороною, намагаючись не допустити передачі Цемаха.

Свого обурення не стримували депутати. Вони вимагають від міністра закордонних справ Нідерландів Стефа Блока роз’яснень, як так могло статися, що Нідерланди втратили важливого свідка.

“Мені прикро, що Україна віддала цього підозрюваного Росії, країні, яку ми вважаємо відповідальною за MH17. Я хочу, щоб міністр Блок у вівторок прийшов пояснити, як це могло статися”, – зазначив у своєму Twitter Сьорд Сьордсма із D66.

Партію D66 (прогресивні демократи) можна назвати другом України, чи вже можна було назвати другом?

“Це ляпас будь-кому, хто прагне правди і підозрюваних MH17 у суді”, – написав у своєму Twitter Сьорд Сьордсма із D66.

Під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС D66 була “за” Україну, та після обміну не стримувала свого обурення. Не менш емоційним був і Twitter Кріс ван Дам із CDA (Християнсько-демократична партія).

“Чи є Україна досі надійним партнером міжнародної Спільної слідчої групи (JIT)? Як щодо резолюції Ради Безпеки ООН 2166? Чому Україна зараз віддала свого громадянина? Що зробили Нідерланди, щоб не допустити цього?”, – написав він у своєму Twitter.

Уряд Нідерландів наголосив, що Росія також зобов'язана співпрацювати на підставі резолюції Ради Безпеки ООН 2166, яка вимагає притягнути до відповідальності осіб, винних у трагедії, та забезпечити всебічне співробітництво всіх держав у рамках зусиль зі встановлення відповідальних.

РОЗСЛІДУВАННЯ МН17

В Австралії розчаровані видачею Цемаха Росії. Вони теж хотіли допитати бойовика.

"Уряд Австралії просив уряд України забезпечити, щоб Цемах залишався доступним для допиту слідчими Об'єднаної слідчої групи (JIT), включаючи федеральну поліцію Австралії, і висловлював глибоку стурбованість перспективою його включення до будь-яких списків на обмін полоненими", – заявила тамтешній міністр закордонних справ Меріса Пейн.

Володимир Цемах
Володимир Цемах

Та чи був Цемах насправді таким цінним свідком?

І чи визнав би свою провину, назвав імена? Що розповів слідчим про МН17 і чи була це правда? Хвиля обурення, що видача бойовика може розвалити розслідування по Боїнгу, пішла, але ж ще до появи Цемаха офіційне розслідування мало достатньо доказів причетності Росії до збиття МН17 і було оголошено дату суду – 9 березня 2020 року. Тож щодо доказової бази жодних змін не відбулося.

Єдине, на лаві підсудних немає жодного підозрюваного, кому б родичі могли подивитися в очі. Спільна слідча група назвала 4 підозрюваних: росіяни Ігор Гіркин, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Росія своїх не видає. Що ж до українця, то за однією з версій – його вже немає серед живих, за іншою – він перебуває на окупованих територіях.

Росія не визнаватиме процес – мовляв він не об’єктивний, односторонній. Проте, Росія так само не визнає результатів розслідування й відмовляється співпрацювати. А її бажання отримати Цемаха говорить саме за себе.

Більшість європейських політиків привітали Україну й обмін полоненими між Україною та РФ і висловили сподівання на мир. Україна роками боролася за Сущенка, Сенцова, Кольченка, Карпюка, Балуха, Гриба… 24 моряків. А без Цемаха довгоочікуваний обмін міг не відбутися.

Україні довелося обирати – і вона обрала повернути додому 35 українців, які вперше за багато років обіймали біля літака своїх рідних. Родичі 298 загиблих у катастрофі MH17 вже ніколи не зможуть цього зробити.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-