НСТУ розцінює обшуки як спробу залякати керівників мовника

НСТУ розцінює обшуки як спробу залякати керівників мовника

Заява
Укрінформ
UA: Суспільне оприлюднило офіційну заяву щодо обшуків в офісі та оселях працівників, в якій відкидає звинувачення, висунуті щодо них.

Про це повідомляє пресслужба НСТУ.

“Згідно з ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 1 серпня 2019 року, що була надана нам як підстава для проведення обшуків, передбачається, що працівники Державного бюро розслідувань здійснюють слідчі дії, оскільки вважають, що в працівників Суспільного можуть бути знайдені документи чи флешки, які є речовими доказами в кримінальному провадженні щодо можливих протиправних дій службових осіб ПАТ “НСТУ”, а саме зловживання службовим становищем із метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб. Зокрема, йдеться про факт закупівлі для телерадіокомпанії аудіовізуального обладнання, що було закуплене телерадіокомпанією ще 2017 року. Також в ухвалі згадують про земельну ділянку, що є в складі статутного капіталу телерадіокомпанії, та діяльність благодійного фонду "Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні”, - заявили у Суспільному.

За їхніми словами, невідомо, про які саме порушення закупівлі йдеться.

“Всі закупівлі в телерадіокомпанії відбуваються згідно із законодавством — тільки через систему Prozzoro. Вся інформація щодо всіх закупівель відкрита, договори на закупівлі публікуються, всю інформацію можна знайти на сайті системи, а вся закуплена техніка — наявна й перебуває в студіях компанії, де обшук навіть не відбувався”, - наголошується в заяві.

Щодо земельної ділянки, то на Суспільному повідомляють, що керівництво телерадіокомпанії раніше виявило незаконні дії державного реєстратора, який зареєстрував на території компанії право власності нерухомого майна за сторонньою юридичною особою. “Працівники Суспільного самостійно звернулися щодо виявленого порушення до правоохоронних органів, аби врегулювати ситуацію й виправити наслідки порушень з боку державного реєстратора. Тоді допомоги у вирішенні цієї ситуації від правоохоронних органів ми так і не отримали”, - йдеться у заяві.

Читайте також: Держбюро розслідувань назвало причину обшуків в офісі “Суспільного”

Зазначається, що згодом з’ясувалося: обшуки проводять і в благодійному фонді "Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні”, що є окремою юридичною особою і не входить до складу телерадіокомпанії. Фонд, за їхніми словами, не використовує коштів державного бюджету та взаємодіє лише з донорами. Тож вони вважають, що така увага з боку ДБР може мати на меті позбавити суспільного мовника фінансової підтримки донорів.

У НСТУ вказали на те, що термін дії ухвали становить 30 днів, таким чином обшук проводиться в останній можливий для таких дій день, а також що жодних інших слідчих дій із квітня, коли було порушено кримінальне провадження, у телерадіокомпанії взагалі не відбувалося, не проводилися допити, не отримувалися ухвали про тимчасовий доступ до речей.

“Чому слідчі дії почалися саме з обшуків? Ми вбачаємо в цьому спробу залякування наших працівників. Мабуть, саме тому обшуки почалися не з офісних приміщень, кабінетів, де й належить зберігати документи про діяльність телерадіокомпанії, а рано-вранці в домівках наших працівників”, - зазначається у зверненні.

Читайте також: Аласанія розповів про документи, які у нього вилучили під час обшуку

У заяві також висловлюється обурення тим, що ДБР проводить це розслідування, адже згідно зі статтею 216 КПК за ним визначено виключний перелік суб’єктів, щодо яких ДБР може розслідувати злочини, - і жоден із працівників Суспільного під цей перелік не підпадає.

“Згадані факти ми можемо розцінити тільки як спробу залякати керівників єдиної незалежної медіакомпанії нашої країни, що не належить жодній політичній чи бізнес-групі, не обслуговує інтереси політиків чи олігархів”, - наголосили на UA: Суспільне мовлення.

Як повідомлялося, 30 серпня зранку в оселях голови правління ПАТ “НСТУ” Зураба Аласанії та кількох директорів департаментів телерадіокомпанії, а також у головному офісі телерадіокомпанії відбулися обшуки. Слідчі дії проводили працівники Державного бюро розслідувань у супроводі Служби безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-