Забруднення Росі: трохи без очерету, але однак з питною водою

Забруднення Росі: трохи без очерету, але однак з питною водою

Аналітика
Укрінформ
Екологічна катастрофа відміняється - Білій Церкві та Умані, які споживають воду з Росі, нічого не загрожує. Але недовіра до влади зберігається

Уранці 9 червня у с. Збаржівці Погребищенського району на Вінниччині сталася ДТП, яка спричинила екологічне забруднення агрохімікатами місцевої річки Супрунка, правої притоки річки Рось. За повідомленням Нацполіції, водій мікроавтобуса, що перевозив уночі каністри з речовинами, на заокругленій ділянці дороги (побіля Панського ставка, що одразу за селом) не впорався з кермом - машина з’їхала у водойму та перекинулася. Під час ДТП авто загорілося, частина ємностей випали в річку (за 5 км від гирла Росі) і розгерметизувалися. Певна частина хімікатів вигоріла під час пожежі. Горе-перевізник (не виключено, що він діяв не один) не постраждав та втік з місця події, попередньо познімавши номери з авто та пошкодивши номери кузова.

Як стало відомо пізніше, в аварію, виявляється, потрапили крадії, які викрали ємності з різними хімічними речовинами у сільгоспвиробників. “Встановлено, що хімікати були викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. За фактами забруднення водойми та крадіжок гербіцидів відкрито кримінальні провадження. Поліція проводить оперативні та розшукові заходи для встановлення і притягнення до відповідальності винних осіб ”, - повідомила прес-служба Нацполіції. Правоохоронці не виключають, що крадії навмисно вчинили підпал автомобіля, аби знищити докази злочину.

Білоцерківська райдержадміністрація сусідньої Київщини одразу ж оголосила про тимчасове закриття водозабору з Росі для міста Біла Церква (подібна пересторога діяла і для Умані Черкаської області) — очікувалося, що за 10-12 годин забруднена вода може дійти за трохи більше як за 100 км до водозабірних станцій. Громадянам також рекомендували утриматися від вилову риби, купання та випасу худоби в акваторії річки Рось.

"Водопостачання буде відновлено, коли ми отримаємо позитивні аналізи води", - повідомив міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий: “Сьогодні вранці (10 червня) відібрані повторно проби води і доставлені в Інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя. Наразі чекаємо результатів аналізів. Всі лікарні, інтернати та інші заклади, які не можуть бути закриті забезпечені питною водою. З 16.00 в місті буде організовано 10 пунктів по доставці питної води для населення. Але тільки коли ми будемо на 100% впевнені в безпечності подачі води на місто, ми відновимо водопостачання».

В другій половині дня 10 червня стало відомо, що попередні результати експертизи не показали перевищення гранично допустимих речовин у воді річки.

"За попередніми даними, перевищення гранично допустимих речовин у воді, яка забирається з річки Рось, немає",- сказав під час брифінгу начальник управління захисту населення і територій - заступник директора департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Лещенко.

“Водоканали, які постачають воду з річки Рось, можуть працювати в звичайному режимі, - повідомив також прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в Facebook . - Тільки що отримав інформацію від Українського гідрометеорологічного інституту ГСЧС. Зараз небезпеки для питного водопостачання міст, які здійснюють водопостачання з річки Рось, немає. Міські водоканали можуть працювати в штатному режимі", - написав Гройсман.

Заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко заявив, що в результаті ДТП в Погребищенському районі в водойми потрапили кілька сот літрів гербіцидів і фунгіцидів різного класу, однак серед них не було інсектицидів, які становлять небезпеку для життя людей. Гижко підкреслив, що інформація про витік в притока річки Рось інсектициду "Нурал-В" (називався також “Нурел-Д”), поширена в ЗМІ, не відповідає дійсності. "Всі ці речовини другого-третього класу небезпеки. Після використання деяких з них на полях можна працювати вже через день або на третій день. Станом на 8 ранку 10 червня в результаті забору води на кордоні Вінницької та Київської областей не зафіксовано концентрацій небезпечних речовин, що перевищують гранично допустиму норму ", - підкреслив чиновник. Він пояснив, що такі норми перевищені тільки безпосередньо на місці попадання гербіцидів і фунгіцидів в воду. Мовляв забруднена частина водойми огороджена обмежувальними стрічками, а місцеве населення попередили про небезпеку.

Наразі відомо, що з ємностей, які перевозив автомобіль, витекли фунгіциди "Колосаль", "Біцепс Гарант", "Вензер", "Майстер-Пауер", "Піктор", "Тілмор", "Тарпал"; гербіциди: "Пріма", "Тарга Супер", "Тітус".

Укрінформ звернувся до Василя Роздорожнього, фермера з Черкащини, агронома за освітою, і той пояснив: “Я би не робив з цього випадку великої трагедії. Те, що потрапило в річку — це речовини третього-четвертого, тобто низького, класу токсичності, вони малоотруйні. І та кількість, що вилилася, річці не зашкодить, оскільки усі речовини водорозчинні. Якщо навіть вилилося біля 700 л, як стверджується, то навіть порахувавши дозування, яке використовується на полі, виходить, що забрудненими виявиться близько 1000 куб води. Для Росі — це дрібниці. Реальну шкоду представляли б лише інсектициди — це отрути проти шкідників, які мають в своєму складі отруйні фосфороганічні сполуки. В річку ж, наскільки я зрозумів, вони не потрапили. А гербіциди, фунгіциди і стимулятори росту за тиждень-два (максимум три тижні, такий період дії деяких речовин) розчиняться у воді, їх, концентрація і відповідно токсичність, значно зменшиться і на тому проблема закінчиться. Ну хіба, що рослинності в місцях виливу хімікатів трохи поменшає. Може загине трохи риби. Однак, я дуже сумніваюся, що забруднення дійде до Білої Церкви, не кажучи вже до Дніпра! Загалом це аварія регіонального масштабу. І якби ДСНСники швиденько спрацювали та перекрили воду з притоки, то можна було б значно обмежити вплив забруднення — ну, побув би місцевий ставок літо без очерету, жаби і п’явки, можливо б, виздихали - і то не факт. Прикрий випадок, але не катастрофічний”.

Отже, можна зробити кілька побіжних висновків із ситуації.

  1. Діяти завчасно в подібних ситуаціях ніколи не завадить, і реакції Білоцерківської міської влади можна лише аплодувати — береженого й Бог береже!

  2. Із забрудненням теж досить швидко розібралися — вистачило буквально доби, щоб виявити його ступінь та природу.

  3. Дуже важливо, що інформування населення відбувалося постійно і на різних рівнях, хоча і це не вберегло від закидів у замовчуванні масштабу проблеми. Наприклад, коментатори уманського міського інформаційного порталу наче змагалися у своїй недовірі до офіційних повідомлень.

Чи то вдається взнаки фільм “Чорнобиль”, після якого глядачі винесли глибоке переконання: якщо влада замовчує, значить трапилося щось страшне. Чи то рівень недовіри настільки високий, що будь-яка офіційна інформація вже просто ігнорується. Якраз у цьому випадку, офіційні особи, на наш погляд, спрацювали не найгіршим чином. Залишилося ще знайти та суворо покарати зловмисників...

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-