Більшість архієреїв вірні принципам, які прийняли на Соборі - Епіфаній

Більшість архієреїв вірні принципам, які прийняли на Соборі - Епіфаній

Укрінформ
Майже всі архієреї, духовенство і вірні Православної церкви України засвідчують, що вони бажають бути у визнаній автокефальній церкві.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, коментуючи заяви почесного патріарха Філарета.

«Абсолютна більшість архієреїв є вірною тим принципам, які ми одноголосно прийняли на Соборі. Практично одноголосно, тільки один учасник з двохсот під час засідання Об’єднавчого собору проголосував проти. У нас є ідея. Ми хочемо розбудовувати нашу єдину помісну православну церкву, яка визнана з боку Вселенського патріархату, і в майбутньому буде визнаною з боку інших помісних православних церков. Якщо говорити про якісь інші механізми повернення чи проголошення патріархату, всупереч Об’єднавчому собору - це автоматично може нас повернути до попереднього стану, стану невизнаної церкви», - зазначив митрополит Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що саме тому «майже всі архієреї, духовенство і вірні засвідчують, що вони бажають бути у визнаній незалежній автокефальній помісній православній церкві”.

“А заяви, які лунають від певних ієрархів нашої церкви, не мають практично жодної підтримки. Тому архієреї, бачачи певну небезпеку, згуртувалися і показали, що ми єдині і рухаємося тільки в напрямку, який ми накреслили до цього часу», - підсумував митрополит Епіфаній.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія.

У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

При цьому під час собору глава УПЦ КП Філарет підписав рішення про ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату.

Читайте також: Нацменшини можуть молитися рідною мовою – предстоятель ПЦУ

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх ПЦУ Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

Натомість 24 травня синод ПЦУ висловив повну підтримку митрополиту Епіфанію і заперечив існування Київського патріархату.

Повний текст інтерв’ю з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм буде оприлюднено на сайті Укрінформу найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-