Під Радою провели акцію на підтримку законопроекту про воєнних злочинців

Під Радою провели акцію на підтримку законопроекту про воєнних злочинців

Фото, відео
Укрінформ
Під Верховною Радою кілька десятків активістів провели акцію-інсталяцію на підтримку законопроекту про воєнних злочинців (№9438).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якби хтось з вас, шановні депутати, хоч на 10% уявляв, що відчували люди, які знаходилися в полоні, то ухвалили б негайно цей закон", - зазначила присутня на акції дружина закатованого бойовиками Володимира Рибака, депутата міської ради Горлівки Олена Рибак.

Так, на площі Конституції перед будівлею Верховної Ради активісти виклали інсталяцію із побутових речей, "якими колишні в'язні підвалів ОРДЛО мали "за розкіш" користуватися в полоні".

Впродовж акції організатори заходу через гучномовець вмикали записи розмов та розповіді людей, які пережили полон та катування.

Як зазначають активісти, законопроект №9438 передбачає зміни до Кримінального кодексу України, якими встановлюється відповідальність за злочини проти людяності, а також спрощується механізм розслідування воєнних злочинів для національного слідства і суду.

У свою чергу колишній заручник бойовиків “ЛНР” Євген Шляхтін зазначив, що, окрім покарання злочинців, треба надати особливий статус екс-полоненим, який передбачає безкоштовну медичну та матеріальну допомогу: "Багато полонених, які також є переселенцями, втратили абсолютно все, в них навіть немає можливості пройти нормальне медичне обстеження та реабілітацію".

Акція-інсталяція на підтримку закону про воєнних злочинців у Києві / Фото: Гаранжа Альона та Стаховський Дмитро, Укрінформ

Читайте також: "Бранці Кремля" є одним із найважливіших проектів МІП - Біденко

Як повідомляв Укрінформ, законопроект №9438 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права” було зареєстровано в парламенті 20 грудня 2018 року.

Ним, зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 8-1 "Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів незалежно від місця їх вчинення», згідно з якою "громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які вчинили агресію (стаття 437), злочини проти людяності (стаття 437-1), воєнні злочини (статті 438-438-6) або геноцид (стаття 442), підлягають кримінальній відповідальності на підставі цього кодексу незалежно від місця вчинення злочину".

Метою законопроекту є забезпечення криміналізації так званих основних злочинів за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності та воєнні злочини); забезпечення виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання безкарності зазначених злочинів; удосконалення правового режиму кримінальної відповідальності за катування відповідно до вимог сучасного міжнародного права.

5 березня 2019 року Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект, який запроваджує криміналізацію воєнних злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-