Розпочали роботу освітні центри для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

Розпочали роботу освітні центри для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

Укрінформ
Освітні центри Крим-Україна та Донбас-Україна, через які абітурієнти з тимчасово окупованого Криму та непідконтрольних територій Донбасу можуть вступити до українських вишів, розпочали у понеділок свою роботу.

Про це на брифінгу сказав заступник міністра освіти та науки Юрій Рашкевич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні, 3 червня, офіційно розпочинають роботу освітні центри Крим-Україна та Донбас-Україна. Ці центри створені у 2016 році спеціально для того, щоб дати можливість дітям з тимчасово окупованих та непідконтрольних територій здобути освіту, отримати дипломи, які дадуть змогу отримувати подальшу освіту і в Україні, і за кордоном", - сказав Рашкевич.

Освітні центри Крим-Україна та Донбас-Україна працюватимуть до 27 вересня. Через них до українських вишів, визначених переліком МОН, можуть вступити абітурієнти з Криму та тимчасово окупованих територій Донбасу, які не мають атестату державного зразка та українського паспорта.

Зокрема, вступ на бюджет на кваліфікаційний рівень бакалавра для вступників з Криму триватиме до 19 липня. Вступні іспити для них триватимуть до 19 липня, зарахування - до 22 липня.

Для вступників на бюджет на бакалаврат з Донбасу прийом документів на вступ триватиме до 18 години 22 липня. Вступні іспити для них триватимуть до 25 липня, зарахування - до 12 години 1 серпня.

Читайте також: Донбас: окупанти не пропустили на ЗНО з української понад 70 школярів

На освітній рівень молодший спеціаліст на базі 11 класів прийом документів для вступників з Криму та непідконтрольних територій Донбасу триватиме до 18 години 29 липня. Вступні іспити для двох категорій вступників пройдуть до 28 липня. Зарахування вступників з Криму триватиме до 12 години 4 серпня, вступників з Донбасу - до 12 години 6 серпня.

На освітній рівень молодший спеціаліст на базі 9 класів прийом документів вступників з Криму та непідконтрольних територій Донбасу триватиме до 18 години 13 липня. Вступні іспити для двох категорій вступників пройдуть до 21 липня. Зарахування вступників з Криму - до 18 години 29 липня.

Прийом документів та вступні іспити на контракт на всі освітні рівні для вступників з Криму та Донбасу триватиме до 26 вересня, зарахування - до 27 вересня. Потім вступник може подати заяву на переведення на бюджетне місце.

Зараз в Україні працює 35 освітніх центрів Крим-Україна та 40 освітніх центрів Донбас-Україна

Як зазначила на прес-конференції начальник головного управління вищої освіти МОН Світлани Кретович, вступ через освітні центри відбувається без ЗНО, потрібно скласти екзамен з української мови та літератури, історії України та того предмету, який встановив заклад вищої освіти.

Вступники забезпечуються гуртожитками, задля їх безпеки та безпеки їх сімей при вступі до українських вишів прізвища шифруються. Вступники з Криму можуть вступити в українські ЗВО за квотами.

Детальна інформація про роботу освітніх центрів, а також номери телефонів, за якими можна отримати консультацію зі вступу в українські виші, розміщено на сайті Міністерства освіти та науки та на сайті Доступна освіта. Також на сайті "Доступна освіта" є безкоштовні уроки з української мови та літератури, історії України та інших предметів; для підготовки ЗНО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-