Указ Епіфанія: Документи від УПЦ КП після 30 січня 2019 року — недійсні

Указ Епіфанія: Документи від УПЦ КП після 30 січня 2019 року — недійсні

Укрінформ
Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання "Українська православна церква Київського патріархату", видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.

Відповідний указ митрополита Київського і всієї України Епіфанія оприлюднено на сайті ПЦУ в середу, 29 травня.

"Будь-які документи і розпорядження від імені релігійного об’єднання УПЦ КП, яке припинило свою діяльність, видані після 30 січня 2019 р., є недійсними і не підлягають виконанню в Українській православній церкві (Православній церкві України)", - йдеться у документі.

Згідно з документом, у цьому указі ПЦУ спирається на рішення Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року під головуванням патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, який, зокрема, постановив: припинити діяльність релігійного обʼєднання УПЦ КП шляхом обʼєднання та приєднання до утворюваної Православної церкви України; припинити чинність Статуту про управління УПЦ КП; припинити діяльність всіх статутних органів релігійного об’єднання УПЦ КП.

Крім того, як нагадується в указі, 15 грудня 2018 року об’єднавчий Собор у Святій Софії Київській одноголосно утворив Православну церкву України та обрав її предстоятеля - митрополита Епіфанія, а 30 січня 2019 року Київська митрополія ПЦУ зареєстрована як керівний центр релігійного об’єднання Православної церкви України. 3 лютого 2019 року відбулася інтронізація предстоятеля.

В указі також наголошується, що священний Синод ПЦУ на своєму засіданні 5 лютого 2019 року вирішив, що святійший патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів міста Києва (крім Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря).

Однак, як підкреслюється у документі, протягом чотирьох місяців вказана єпархія у складі ПЦУ юридично не зареєстрована і документи на її реєстрацію керуючим єпархією не підготовлені та не подані.

Враховуючи вищезазначене та у зв’язку з оприлюдненням від імені керівництва релігійного об’єднання УПЦ КП, яке припинило свою діяльність, нечинних документів, які вносять смуту в середовище кліру міста Києва, а також для уникнення подальших порушень канонів та Статуту церкви і було видано даний указ.

Крім того, згідно з документом, на прохання релігійної громади Покрова Пресвятої Богородиці в Солом’янському районі міста Києва та її кліру, ця громада тимчасово (до повного виконання рішень священного Синоду від 5 лютого та від 24 травня щодо реєстрації в місті Києві єпархії у складі ПЦУ) приймається в безпосереднє підпорядкування митрополита Епіфанія.

Читайте також: Присутність МП шкодить інтересам української нації - Вселенський патріарх

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом. Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, нібито досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, митрополит Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Крім того, почесний патріарх Філарет продовжував розсилати розпорядження на бланках Київського патріархату.

24 травня митрополит Епіфаній скликав Синод ПЦУ. На брифінгу після засідання Синоду Епіфаній заявив про відсутність конфлікту між особистостями в церкві та наголосив, що вірить у порозуміння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-