Окружний адмінсуд Києва засмутила реакція ВККС на рішення щодо Козьякова і Щотки

Окружний адмінсуд Києва засмутила реакція ВККС на рішення щодо Козьякова і Щотки

Укрінформ
В Окружному адмінсуді Києва заявляють, що незгода Вищої кваліфікаційної комісії суддів із ухвалами про відсутність повноважень членів ВККСУ у Сергія Козьякова та Станіслава Щотки спрямовані на введення громадськості в оману.
Про це ідеться у заяві прес-служби ОАСК, оприлюдненій на сайті суду.

“Окружний адміністративний суд міста Києва щиро цінує ті зусилля та час, які були витрачені ВККС України для підготовки на своєму офіційному сайті коментаря щодо прийнятих судом рішень щодо визнання відсутності у Сергія Козьякова та Станіслава Щотки повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який за своєю суттю є публічною критикою таких рішень суду. Водночас, такі висловлювання Комісії не можуть бути залишені без відповідного реагування, оскільки вони безпідставно спрямовані на введення громадськості в оману та є свідченням нерозуміння ВККС України своєї ролі в системі судоустрою”, - ідеться в заяві.

У документі акцентують на тому, що “оцінка протиправності здійснення повноважень окремими членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України була надана не лише в ухвалах про забезпечення позовів, а й у одночасно прийнятому судовому рішенні в межах розгляду справи, відповідачем у якій виступав Сергій Козьяков”.

Читайте також: ВККС не бачить підстав визнання відсутності повноважень у Козьякова і Щотки

Також зазначається, що під час розгляду справи суд дійшов висновку, “позиція Козьякова та ВККС України про наявність у Козьякова шестирічного строку повноважень члена ВККС України суперечить принципу верховенства права”. Також встановлення для окремих членів ВККСУ строку повноважень в 6 років та одночасне здійснення повноважень рештою її членами лише протягом 4 років, на думку суду, є “дискримінацією та безпідставним звуженням прав” останніх, підкреслюється у заяві.

Зазначається, що суд, займаючи вказану правову позицію, не керувався будь-якими науково-правовими висновками, оскільки “наділений достатньою компетенцією для здійснення самостійної оцінки та застосування норм права”.

“Засмучує, що не дивлячись на встановлений законом обов’язок дотримуватися найвищих стандартів етичної поведінки, в тому числі принципів та правил етики, які застосовуються до суддів, ВККС України дозволяє собі їх відкрито порушувати, публічно критикуючи прийняті рішення”, - наголошують у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Окружний адміністративний суд міста Києва 15 травня 2019 року визнав відсутність повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) у голови комісії Сергія Козьякова та його заступника Станіслава Щотки.

Водночас, Вища кваліфікаційна комісія суддів України заявила про незгоду з ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва, та оприлюднила копію рішення Окружного адміністративного суду Києва від від 25 березня 2019 року № 640/2620/19 і Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 25 квітня 2019 року №, 9901/66/19, якими визнається, що Козьяков и Щотка мають виконувати повноваження членів ВККСУ до 5 грудня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-