Євробляхери мітингують під Радою

Євробляхери мітингують під Радою

Фото
Укрінформ
Близько 200 осіб, серед яких власники автомобілів на єврономерах, зібралися на мітинг під будівлею Верховної Ради.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники акції закликають депутатів продовжити принаймні на півроку період пільгового розмитнення автомобілів з єврореєстрацією.

Учасники акції тримають прапори з символікою «Авто Євро Сили» та «Правого сектору». На площі Конституції встановлено сцену, на якій написано «Прибрати акциз. Разом сила».

Учасники акції продовжують збиратися під парламентом. Ситуація спокійна, правопорядок забезпечують поліцейські та бійці Нацгвардії.

Автоєвросила під парламентом / Фото: Павло Багмут

Водночас учасники акції припаркували свої автомобілі обабіч вулиці Грушевського, починаючи від будівлі Кабінету міністрів. Рух транспорту наразі не перекритий, але почасти ускладнений.

Як повідомлялося, 8 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила закони, що встановлюють пільговий термін (тимчасовий) розмитнення автомобілів і посилюють відповідальність громадян за використання автомобілів на єврономерах.

Законами, зокрема, передбачено, що вартість розмитнення авто, які завозяться для особистого використання, визначається залежно від базової ставки і двох коефіцієнтів - об'єму двигуна і віку авто. Також передбачено 50% знижка на розмитнення у перші три місяці після набуття чинності закону.

Водночас власники автомобілів на єврономерах висловили незадоволення тим, що влада не взяла до уваги їхні правки, і розпочали всеукраїнську акцію з перекриттям доріг. Вони вимагали встановити єдине мито в розмірі 500 євро для всіх автомобілів, незалежно від об’єму двигуна та року випуску.

Разом з тим 21 листопада в організації "Авто Євро Сила" заявили про призупинення акції протестів - для вироблення нової стратегії.

Читайте також: Сервіс Bolt припиняє в Україні співпрацю з власниками "євроблях"

Між тим 22 лютого в Україні закінчився тримісячний період, протягом якого можна було розмитнити авто на єврономерах, сплативши 50% акцизного податку.

Крім того, згідно з законодавством, від 24 травня до власників авто на єврономерах почнуть застосовувати штрафні санкції. Зокрема, за керування автомобілем з іноземною реєстрацією передбачені штрафи до 170 тис грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-