Філарет заявляє, що керівництво церквою має лишатися за патріархом

Філарет заявляє, що керівництво церквою має лишатися за патріархом

Укрінформ
Патріарх Філарет заявляє, що предстоятель Православної церкви України Епіфаній має відповідати за зовнішнє представництво української церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя, проте - у співпраці з предстоятелем.

Про це йдеться у його зверненні.

"...Предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а Патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині церкви без згоди патріарха", - заявив Філарет.

За його словами, перед скликанням Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 р. була досягнута домовленість, що предстоятелем помісної церкви буде митрополит Епіфаній, "але керівництво церквою в Україні буде продовжувати патріарх".

"Предстоятель буде представляти церкву у православному світі, тому що УПЦ отримує статус митрополії, а також він буде допомагати патріарху в керуванні церквою, але керівництво церквою залишається за патріархом", - заявив Філарет.

Наразі ж, за словами патріарха, митрополит Епіфаній з ним не співпрацює, "не зустрічається і не телефонує, за винятком декількох разів". "За п’ять місяців перебування на посаді предстоятеля митрополит жодного разу не служив з патріархом", - зауважив Філарет.

Він також наголосив, що залишається діючим ієрархом, а УПЦ КП "залишається зареєстрованою в державних органах", і Київський патріархат юридично продовжує існувати.

Як повідомлялося, раніше предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній запевнив, що розколу в українській православній церкві немає і не буде.

У грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

Читайте також: Розколу в українській православній церкві немає і не буде – Епіфаній

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак у травні 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив ЗМІ, що Київський патріархат не ліквідований. На запитання, чи допускає він, що такі його дії можуть призвести до розколу у церкві, Філарет сказав: "Допускаю, але ми створимо єдину церкву - Київський патріархат, обов'язково".

На молитовне святкування на честь священномученика Макарія у Володимирському соборі у Києві 14 травня, яке організував почесний патріарх ПЦУ Філарет, прибули лише чотири єпископи з понад 60-ти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-