Єнін запевняє, що не скасовував підозр Ложкіну та Гонтаревій

Єнін запевняє, що не скасовував підозр Ложкіну та Гонтаревій

Укрінформ
Заступник генпрокурора Євген Єнін заявляє, що не скасовував підозр фігурантам справи "Курченкогейт", серед яких екс-глава Адміністрації Президента Борис Ложкін, заступник глави Адміністрації Олексій Філатов та екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, хоча і вважав їх недостатньо обґрунтованими.

Про це він сказав у четвер на брифінгу, щоб пояснити причини свої відставки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я не скасував жодної підозри не лише в цьому провадженні (так звана справа "Курченкогейт" - ред.), а й в інших. Я не виключив жодного прокурора з групи прокурорів, я не вчиняв жодних перешкод у розслідуванні як цього провадження, так і низки інших", - наголосив Єнін.

При цьому він підтвердив автентичність всіх підозр, які викладені на сайті Генпрокуратури, стосовно Ложкіна, Філатова і Гонтаревої. "Дійсно я підтверджую повну автентичність тих викликів, які були здійснені. Це була моя категорична вимога, що всі фігуранти мають викликатись згідно з вимогами Кримінально-процесуального кодексу", - зазначив заступник генпрокурора.

За його словами, вказані фігуранти справи мають з'явитися на допит у відповідний день і час. "Кожному розписаний час протягом дня. Адвокати одного з них вже з'являлись до ГПУ, а далі всі потрібні слідчі дії будуть здійснюватися вже під керівництвом нового старшого групи прокурорів", - пояснив Єнін.

Читайте також: Єнін каже, що подав у відставку через "Курченкогейт"

Він розповів, що у справі Курченка було проведено цілу низку нарад, під час яких він справді висловлював свою думку, що на даний час недостатньо доказів для оголошення підозр цим особам. Однак кожен прокурор, який розслідує справу, за його словами, має законне право оголосити підозру чи вчинити іншу якусь процесуальну дію в разі, якщо вважає докази достатніми. "Ми провели цілу низку нарад, я підтверджую, що був не згодний з достатністю на сьогоднішній момент доказів для пред'явлення цих підозр. Водночас, якщо будь-хто з прокурорів, який входить до групи прокурорів, вважає ці підстави достатніми, це його законне право оголосити про підозру або вчинити іншу процесуальну дію", - сказав Єнін.

Він також спростував інформацію, що справу "Курченкогейт" може бути заблоковано через його відставку. "Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом у нас передбачена автономія будь-якого прокурора", - зауважив він.

Як повідомлялось, заступник генпрокурора Євген Єнін в коментарі Укрінформу 25 квітня підтвердив інформацію щодо своєї відставки.

Єнін був призначений заступником Генпрокурора 7 червня 2016 року. У ГПУ він відповідав за міжнародно-правове співробітництво.

Наприкінці березня в ГПУ повідомили про завершення розслідування справи щодо легалізації угрупованням Курченка грошей оточення президента-втікача Віктора Януковича. Тоді підозри отримали 98 осіб. Зокрема, підозри у співучасті у відмиванні грошей висунуто екс-главі Адміністрації Президента Борису Ложкіну, заступнику глави Адміністрації Олексію Філатову та екс-голові Нацбанку Валерії Гонтаревій.

11 квітня прокурор Генеральної прокуратури Костянтин Кулик звернувся до Генпрокурора Юрія Луценка відкрити кримінальне провадження стосовно Єніна, оскільки вважає, що той сприяє учасникам організованого злочинного угруповання бізнесмена Курченка.

Кулик, зокрема, заявив, що Єнін незаконно скасував підозри Ложкіну, Філатову та Гонтаревій.

Однак наприкінці квітня ГПУ повідомила про виклик для допиту і вручення підозри вказаним особам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-