У християн східного обряду почався Страсний тиждень

У християн східного обряду почався Страсний тиждень

Укрінформ
Відсьогодні у християн східного обряду розпочинається Страсний тиждень, або Страсна седмиця – найскорботніші дні перед світлим святом Христового Воскресіння.

Це найсуворіший тиждень посту перед Великоднем, коли віруючі згадують про останні дні земного життя Христа, його розп'яття і поховання.

Кожен день Страсного тижня називається Великим - за значущістю подій; особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем. Зокрема, в Чистий четвер заведено вставати до сходу сонця, вмиватися, прибирати оселю і готувати частування на Великдень, а саме – фарбувати яйця, пекти паски.

В Страсну п’ятницю заборонялося працювати. Говорили, що в цей день «пташка гнізда не в’є». Також у Страсну п'ятницю піст особливо суворий, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа.

Читайте також: ЄС висловив солідарність з народом Шрі-Ланки

Велика субота - це день спокою і спогадів про перебування Христа у гробі. У храмах проходить освячення великодніх страв. А в Єрусалимі відбувається церемонія сходження Благодатного вогню.

Воскресіння Христове православні християни святкуватимуть цього року 28 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-