Зоря: Без нашої історії московська державність починається з Золотої орди

Зоря: Без нашої історії московська державність починається з Золотої орди

Укрінформ
Гібридна війна Росії проти України розпочалася з боротьби за українську церкву, без якої неможливо відродити Російську імперію, яка здатна буде розділити Європу і світ.

Таке переконання висловив архієпископ ПЦУ Євстратій Зоря під час виступу у п’ятницю на 12-му Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Та агресія, яку Україна переживає відкрито вже шостий рік з боку нашого сусіда, розпочалася не в 2014 році. І ми на досвіді нашої церкви, Української православної церкви, це відчули відразу ще на початку 1990-их. Тому що основи гібридної війни були закладені тоді, в 1991 році, коли Українська православна церква проголосувала на своєму соборі одноголосно в Києво-Печерській лаврі, що ми маємо бути автокефальною церквою. І це була частина тих самих процесів, що відбувалися в державі”, - сказав архієпископ.

Він зазначив, що, на щастя, в той момент російська держава, яку очолював Борис Єльцин, сприйняла українську незалежність. Водночас російська церква і ті структури, які були з нею тісно пов’язані протягом попередніх десятиліть і продовжують бути тісно пов’язані, обрали зовсім інший шлях. Тому що вони розуміли: якщо буде визнана не тільки державна незалежність, а й церковна незалежність, це означатиме, що “Українська держава є справжня держава, українська нація є справжня нація”.

“Чому ж українська церква не могла бути автокефальною в Радянському Союзі і навіть зараз для російської церкви це є нонсенс?.. Бо визнати, що український народ є окремий народ, відповідно він має свої права, в тому числі на державність, - це є поховати ідею Російської імперії. Бо війна йде не за територію, не за економіку, війна йде за відродження Російської імперії. І відповідно - глобальну зміну. І ми говоримо якраз про безпеку”, - сказав архієпископ.

Читайте також: Влада Криму через "суд" намагається відібрати храм ПЦУ

За його словами, без Києва, без нашої історії, без нашої традиції втрачається ланка зв’язку між Новим Римом (Константинополем) і традицією Східної Римської імперії, з одного боку, — і Третім Римом (Москвою) і тою імперською ідеєю, яка виросла з уявлення, що Москва є Третій Рим.

“Бо без князя Володимира, без Ярослава Мудрого, без княгині Ольги, без Софії, без усього того, що є тут, московська державність починається з Івана Калити і з Золотої орди. Чого ніхто не хоче насправді там прямо визнавати”, - підкреслив Євстратій.

І саме тому, зазначив він, точиться боротьба за нашу церкву, за нашу історію, за нашу культуру, за нашу традицію — для того, щоб відродити свою імперію.

“А що означає відродити Російську імперію? Це і є один з найбільших викликів для глобальної світової безпеки. Бо ми бачимо, як ця імперія втрутилася не тільки в Україну і пострадянський простір — як вона втрутилася в Сирію, як вона зараз втручається у Венесуелу, як зараз у понад 30-ти країнах Африки одночасно відбуваються політичні процеси, у які включені компанії так званого повара Путіна”, - підкреслив архієпископ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-