ЄС позитивно оцінює зусилля України з формування Антикорупційного суду – Козьяков

ЄС позитивно оцінює зусилля України з формування Антикорупційного суду – Козьяков

Укрінформ
Європейська сторона позитивно оцінює зусилля України із формування Вищого антикорупційного суду, з дотриманням визначених часових рамок та у повній відповідності до українського законодавства.

Про це у понеділок 8 квітня у Брюсселі під час зустрічі з журналістами заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, який перебуває в Бельгії з робочим візитом у складі делегації українських правників, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейська сторона не висуває нам жодних претензій. Всі заходи по проведенню конкурсу на посаду суддів Вищого антикорупційного суду були здійснені не лише вчасно, але й відповідно до норм українського чинного законодавства, перш за все, до закону про Вищий антикорупційний суд. Все було абсолютно прозоро. Можу сказати, що ми отримали багато добрих коментарів від наших європейських колег, зокрема, від членів громадської ради міжнародних експертів, які брали участь разом з нами у цьому конкурсі та оцінювали, чи відповідають кандидати принципам доброчесності й професійності», - сказав Козьяков.

Він зауважив, що у цьому контексті можна говорити навіть про певні рекорди, які були встановлені в Україні. На кожну суддівську посаду припадало по десять кандидатів. Міжнародним експертам були надані практично всі матеріали, що містяться в досьє кандидатів - усього 42 тисячі сторінок документів українською мовою.

«Ми працювали по 19 годин на добу разом, і все ми зробили вчасно. Наші рекомендації були прийняті 6-го березня і передані у Вищу раду правосуддя. Вища рада правосуддя прийняла відповідні рішення і передала документ Президентові України для підписання указу. Впевнений, що найближчими днями Президент видасть укази, і відразу суд може збиратися разом для вирішення інших процедурних речей, наприклад, обрати голову суду. Для цього ймовірно, буде потрібно ще кілька тижнів, хоча закон для таких організаційних заходів надає місяць», - повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Читайте також: Порошенко планує "перезавантажити" НАЗК та САП — активістка

Він нагадав, що усього було відібрано 38 суддів Вищого антикорупційного суду і апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Для того, щоб ці структури ефективно працювали, має бути сформований апарат суду, де також мають працювати десятки доброчесних і професійних людей.

«Як ми бачимо, у багатьох наших сусідів із судовою владою відбувається багато речей, які важко пояснити. Не критикуючи те, що відбувається за межами наших кордонів, хочу зауважити: в Україні, натомість, йде дуже серйозний рух вперед. Ці речі поки що виключно позитивно коментують наші європейські колеги», - наголосив Козьяков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-