У Відні показали український фільм

У Відні показали український фільм "Кіборги"

Фото
Укрінформ
Співробітники іноземних диппредставництв та міжнародних організацій у Відні взяли участь у п’ятницю в показі художнього фільму "Кіборги. Герої не вмирають".

Захід до п’ятої річниці анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі відбувся за підтримки військових радників Посольства України в Австрії та Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Неоголошена гібридна агресія Російської Федерації проти України вже триває п’ятий рік. Ця війна має багато драматичних та звитяжних моментів, одним з яких, поза сумнівом, є 242-денна оборона українськими воїнами Донецького аеропорту. Сьогодні пропонуємо Вашій увазі художній фільм про ці події, який, можливо, дасть Вам змогу також краще зрозуміти ті події і сам конфлікт в цілому", - заявив перед початком показу військовий радник при Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні полковник Борис Семишкур.

Посол України в Австрії Олександр Щерба нагадав, що рік тому стрічка "Кіборги" режисера Ахтема Сеітаблаєва вже демонструвалася віденській публіці. "Це – дуже особливий фільм, він дає можливість зрозуміти ту роль і важливість українських військових, "кіборгів", в цій неоголошеній війні проти України - війні за нашу свободу, за нашу можливість бути самими собою, бути вільними. Я також переконаний, що якби не ці люди, які жертвують своїм життям на передовій в Україні, то багато європейських країн відчували б себе у меншій безпеці", - сказав він.

Іноземним дипломатам у Відні продемонстрували "Кіборгів" / Фото: Короткий Василь, Укрінформ

Режисер Ахтем Сеітаблаєв зазначив, що фільм знятий на основі реальних спогадів учасників цих подій: "Після того, як був написаний сценарій, майже кожного знімального дня у нас був присутній хтось, за чиїми спогадами був написаний цей сценарій".

За його словами, це не бойовик про війну. "Ми знімали наш фільм не про війну, ми знімали його про мир, який народжується в цій війні. І тому - це не фільм-екшн, не бойовик. Наші герої опікуються доволі широкою географією питань: що вони там роблять, для чого, яку країну захищають, в якій країні вони хочуть жити і яку країну вони хочуть залишити своїм дітям", - зазначив Сеітаблаєв.

Режисер висловив сподівання, що після перегляду стрічки присутні "зрозуміють, що в Україні йде не громадянська війна, а триває війна цивілізаційного вибору між радянським минулим, яке сьогодні уособлює Російська Федерація і яка напала на Україну, і справжнім європейським майбутнім, про яке ми усі мріємо".

Читайте також: У Чорногорїі покажуть фільми «Хайтарма» та «Кіборги»

"І те, що наші головні герої говорять як українською, так і російською мовою – це лише підкреслює той факт, що в Україні зараз народжується нова українська політична нація. Наша стрічка побудована сюжетно на захисті Донецького аеропорту, але ми присвятили її кожному, кому не байдуже в якій країні він хоче жити", - заявив він.

Захисник Донецького аеропорту сержант Андрій Кінаш у короткому виступі англійською сказав, що має за честь представляти українських "кіборгів" у Відні. "Це - художній фільм про оборону Донецького аеропорту, мужність, стійкість, братерство та самопожертву українських солдатів, які захищають свою Батьківщину. Це були складі дні, повні болю, крові та втрат, але, тим не менше, це також були дні відчуття справжньої дружби, взаємодопомоги та справжнього захисту нашої незалежності", - зазначив він.

Його побратим-"кіборг" майор ЗСУ Сергій Архангельський зазначив, що фільм розповідає маленьку історію великої війни, яку веде український народ за свою незалежність та свою землю. "Сьогодні в цьому фільмі ви побачите долі різних людей в Україні. Це абсолютно різні хлопці, які в одну мить стали солдатами, щоб захистити себе, свою сім’ю та свою країну. Серед цих хлопців є лікар, водій трактора, режисер телеканалу, але спільна біда та спільне горе об’єднало їх. В цьому фільмі постає одне питання – чи будемо ми далі існувати, чи нас загарбають, як було вже сотні років тому. Тому кожен з нас, хто боронив Донецький аеропорт чітко і ясно розумів: якщо не ми, то нас загарбають нас", - сказав майор.

Перед показом Ахтем Сеітаблаєв та захисники Донецького аеропорту передали послу Олександру Щербі подарунки - український прапор, вишитий власноруч матерями загиблих воїнів, кримськотатарський стяг, браслети, зроблені матерями загиблих воїнів і матерями моряків, які перебувають у полоні в РФ, а також козацький бойовий стяг та шеврон нових Десантно-штурмових військ ЗС України.

Читайте також: На Кіпрі подивилися фільм «Кіборги»

Після перегляду фільму іноземні дипломати, а також запрошені представники української діаспори мали змогу поділитися враженнями під час фуршету.

"Звичайно я знаю про конфлікт на Донбасі та російську агресію проти України, засідання щодо чого в ОБСЄ відбуваються кожного тижня. По-перше, фільм був дуже хвилюючий, і дуже професійно знятий. Це - дуже фантастичний фільм. Мені здається, стрічка змогла передати дуже багато складностей цього конфлікту. Як військова людина я також був вражений, як показані взаємовідносини між українськими військовими, їх особистості", - зазначив у коментарі кореспондентові Укрінформу військовий радник при постійному представництві Великої Британії при міжнародних організаціях у Відні Грехем Таунсенд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-