НБУ вводить в обіг пам’ятні монети з нагоди надання Томосу

НБУ вводить в обіг пам’ятні монети з нагоди надання Томосу

Відео
Укрінформ
Національний банк України 25 березня ввів в обіг пам’ятні монети “Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України”.

Випущені золота, срібна і нейзильберова монети, повідомляє НБУ.

Зокрема, випущена рифлена монета з нейзильберу номіналом 5 гривень, вагою 16,54 г, діаметром 35 мм, тиражем 75 000 штук.

“На аверсі монети у середині стилізованого хреста, утвореного орнаментальним декоративним фризом, на дзеркальному тлі розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис “Україна”; відбитки печаток Вселенського патріарха Варфоломія (ліворуч) та митрополита Київського і всієї України Епіфанія (праворуч), між якими позначення номіналу – 5, нижче напис – гривень, рік карбування монети – 2019 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на реверсі монети на тлі бань Софійського собору зображено стилізований фрагмент Томосу, по обидва боки від центрального купола зазначена дата його надання - 06.01 та 2019, по колу йде напис: “Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України”.

Також випустили срібну монету номіналом 20 гривень, вагою 62,2 г, діаметром 50 мм, накладом 4 000 штук.

“На аверсі монети розміщені: угорі — малий Державний Герб України, під яким напис — “Україна”; на тлі стилізованого рукописного фрагмента Томосу — позолочені (локальна позолота) відбитки печаток Вселенського патріарха Варфоломія і митрополита Київського й усієї України Епіфанія, під якими рік карбування монети — “2019” і номінал — “20 гривень”; по колу напис: “Благословляємо і проголошуємо Православну церкву в Україні автокефальною”, - повідомляє НБУ.

Як повідомляє Нацбанк, на реверсі монети в центрі на матовому тлі зображено хрест, в центрі якого дата надання Томосу, по колу написи: “Православна церква України” і “15-та в благословенному хорі автокефальних Церков”.

Зазначається, що на аверсі рифленої золотої монети номіналом 100 гривень, вагою 31,1 г, діаметром 32 мм, накладом 1 500 штук розміщено: угорі півколом напис: “від Хрещення до Томосу. Тисячолітній шлях Української Церкви”; внизу — малий Державний Герб України та написи — “Україна”, “100 гривень”; в центрі на дзеркальному тлі абрису собору Святого Георгія в Стамбулі — купола Софійського собору в Києві, обабіч від центрального купола — роки “988” і “2019”.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображення Вселенського патріарха Варфоломія, котрий підписує Томос; розміщені написи: “Благословляємо і проголошуємо Православну церкву в Україні автокефальною” і “Вселенський Патріарх / Варфоломій”.

Читайте також: НБУ планує знизити доларизацію економіки

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. 6 січня у Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томосу та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Фото: bank.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-