НБУ планує знизити доларизацію економіки

НБУ планує знизити доларизацію економіки

Укрінформ
Національний банк має за мету знизити доларизацію економіки до природного рівня через зміцнення довіри до гривні як засобу розрахунків і накопичення.

Про це сказав заступник голови Національного банку Олег Чурій на Інвестиційному форумі CFA Society Ukraine, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Ми маємо високий рівень доларизації економіки, що є наслідком відсутності політичної і макроекономічної стабільності, минулих економічних криз і високого рівня інфляції впродовж багатьох років незалежності України. Наше завдання – знизити доларизацію економіки до природнього рівня через зміцнення довіри до гривні як засобу розрахунків і накопичення", - заявив Чурій.

Найкращим способом зміцнення довіри до гривні, за його словами, є продовження поточної монетарної політики Національного банку, спрямованої на забезпечення цінової стабільності і зниження інфляції до рівня 5% у середньостроковій перспективі. Крім цього, Нацбанк приділятиме багато уваги питанню дедоларизації з точки зору макропруденційного регулювання, зокрема, через встановлення певних вимог до банків.

Чурій також відзначив підписання Національним банком договору про встановлення кореспондентських відносин з міжнародним депозитарієм Clearstream. Такий «лінк» спростить доступ іноземних інвесторів до ринку облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП) і дозволить покращити валютну структуру державного боргу завдяки більшому попиту на цінні папери, номіновані у гривні.

Читайте також: НБУ знижує норму обов'язкового продажу валюти експортерами

Як повідомляв Укрінформ, після незначного послаблення гривні на початку 2019 року ситуація на валютному ринку змінилася: курс гривні під впливом ринкових факторів зміцнюється упродовж останніх тижнів. Від початку року станом на 7 березня офіційний курс гривні зміцнився на 4,4% - до 26,48 гривні за долар США.

Однак уже з понеділка, 11 березня, офіційний курс із позначки 26,31 гривні за долар знизився в понеділок, 18 березня, до 27,01 гривні за долар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-