Супрун розповіла про ситуацію з ліками проти туберкульозу

Супрун розповіла про ситуацію з ліками проти туберкульозу

Укрінформ
В останні роки в Україні ситуація з лікуванням туберкульозу покращилася, в тому числі й завдяки значному збільшенню закупівлі препаратів від цієї недуги.

На цьому наголосила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у своєму пості в Facebook.

"Завтра Світовий день боротьби з туберкульозом — хворобою, від якої в Україні щодня помирають близько 10 людей. В останні роки ситуація покращилася, зокрема завдяки доступу до безоплатної діагностики й нових препаратів. Україна повністю фінансує закупівлю ліків проти туберкульозу, а завдяки співпраці з міжнародними організаціями нам вдалося збільшити їхню кількість майже у 40 разів", - повідомляє Супрун.

Для прикладу вона нагадала, що препарат Лінезолід міжнародні організації минулого року закупили за ціною $0,27, а МОЗ України у 2014 році цей самий препарат купляв за $2,85.

"Це в рази більше ліків, які ми зможемо надати пацієнтам безоплатно", - додала Супрун.

Читайте також: Супрун хоче кримінальну відповідальність за ліки без рецепту

Ще одна проблема в тому, зазначає очільниця МОЗ, що через тривале й безконтрольне використання антибіотиків в радянські часи Україна залишається однією з країн, де найбільш поширені стійкі до лікування форми хвороби. "Це тяжка форма туберкульозу, лікування якої є більш тривалим, складним і дорожчим", - зауважує Супрун.

До того ж, за даними ВООЗ, близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляються.

Та головне, наголошує в.о. міністра охорони здоров'я, що туберкульоз виліковний, навіть у більшості тяжких випадків.

"Сьогодні українські пацієнти мають доступ до діагностики й якісного лікування. Якщо є покази лікаря, треба вчасно пройти діагностику та, в разі виявлення хвороби, розпочати безперервний прийом препаратів. Щоденне вживання ліків та регулярний контроль перебігу хвороби у медичного працівника — основна умова одужання", - пише Супрун.

У багатьох розвинених країнах, за її словами, вже відмовились від практики тривалої госпіталізації через високий ризик перехресного зараження пацієнтів.

Пацієнт-орієнтовані підходи, що впроваджуються зараз в Україні, передбачають, зокрема, перехід на амбулаторне лікування, якщо немає спеціальних застережень. Це допоможе розвантажити лікарні й створити гідні умови для тих пацієнтів, які обов’язково потребують стаціонарного лікування від туберкульозу.

"Ліквідація туберкульозу до 2030 року є спільним наміром усього людства. Україна може впоратися із цим завданням, якщо ми продовжимо вживати системних заходів", - впевнена Супрун.

Вона зазначає, що для покращення ситуації із захворюванням Кабміном розроблений середньостроковий стратегічний документ — Загальнодержавна цільова програма протидії ТБ, яка наразі знаходиться на розгляді комітетів Верховної Ради.

"Системне втілення цієї програми на національному рівні допоможе кардинально змінити ситуацію з туберкульозом та врятувати життя тисяч людей", - додала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-