Життю Гриба загрожує небезпека - омбудсмен

Життю Гриба загрожує небезпека - омбудсмен

Укрінформ
Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова звернулась до керівників міжнародних гуманітарних місій та організацій з проханням сприяти наданню негайної меддопомоги незаконно засудженому в Росії українському політв'язню Павлу Грибу.

Відповідне звернення вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

"Звертаюся до голови Комітету проти катувань Організації Об’єднаних Націй Єнса Модвіга, до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, віце-президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Жиля Карбоньє, до голови делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Флоранс Жиллєт, до голови Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні Фіони Фрейзер втрутитися у ситуацію, стати на захист прав громадянина України Павла Гриба та прошу сприяти наданню йому негайної медичної допомоги", - йдеться у зверненні.

Крім того, український омбудсмен закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на державу-агресора - Російську Федерацію - у зв’язку з порушенням прав громадянина України Павла Гриба на життя та справедливий суд.

"За час перебування в Ростовському СІЗО Павло Гриб набув важких захворювань. Йому необхідне кваліфіковане обстеження, постійний нагляд лікарів та, власне, саме лікування у спеціалізованому медичному закладі. Процес етапування та подальше ув’язнення несе загрозу життю незаконно засудженого українця", - наголосила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня суд у Росії засудив українця Павла Гриба до шести років ув’язнення.

Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі, куди поїхав на зустріч із дівчиною, з якою спілкувався у соціальних мережах.

У вересні стало відомо, що він перебуває в слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунуто обвинувачення у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Гриба викрали працівники ФСБ.

Дівчина, до якої їхав Гриб, пізніше в інтерв'ю зізналася, що запросити хлопця до Білорусі її змусили співробітники ФСБ Росії.

Читайте також: Незаконний вирок Павлу Грибу порушує його право на життя - МЗС

За словами родичів, у Павла Гриба портальна гіпертензія - синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунка, асцитом, печінковою недостатністю, і він має постійно приймати підтримувальні препарати.

Наприкінці грудня 2018 року український лікар, професор Василь Притула, проаналізувавши результати обстеження Гриба в ростовському клініко-діагностичному центрі, заявив, що захворювання українця прогресують і це критично небезпечно для його життя. 30 січня батько політв'язня заявив, що у його сина з'явилися симптоми хвороби Альцгеймера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-