На українських трасах планують робити шумову дорожню розмітку

На українських трасах планують робити шумову дорожню розмітку

Укрінформ
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує передбачати влаштування фрезерованих шумових смуг на найбільших трасах.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

“Шумова дорожня розмітка - це дійсно недорогий та дієвий спосіб підвищення безпеку руху та зменшення кількості авто, які втягуються в дорожньо-транспортні аварії. Наприклад, якщо людина довго перебуває за кермом і починає засипати, такі шумові смуги можуть врятувати життя. Тому під час оновлення ДБН щодо доріг загального користування ми прописали доцільність влаштування таких смуг на найбільших трасах - дорогах І-ІІ категорій. Тому що безпека людей - це найголовніше”, - написав Парцхаладзе.

Він додав, що вперше шумові смуги з’явилися в США в середині 50-их років минулого століття і за принципом своєї дії нагадують “лежачих поліцейських”. Наїжджаючи на нерівність, водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та шумову дію, що, у свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

Парцхаладзе зазначив, що такі шумові розмітки окрім США також широко застосовуються у Німеччині, Канаді, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії, у багатьох з цих країн вони є обов’язковими при проектуванні нових доріг.

“Застосування шумових смуг дозволяє досягти значного зниження рівня аварійності на дорогах як мінімум у 2 рази. Ми також маємо впроваджувати такі дієві європейські рішення та практики підвищення безпеки руху на трасах”, - підсумував Парцхаладзе.

Читайте також: 3 бюджету виділять 2 мільярди на покращення безпеки на дорогах

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Фото: Subcribe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-