Охорона здоров'я: Супрун сказала, що робити у разі порушення прав людини

Охорона здоров'я: Супрун сказала, що робити у разі порушення прав людини

Укрінформ
Право на життя, гідність та захист від дискримінації — основоположні права кожної людини. На жаль, багато українських сімей мають досвід порушення цих прав через застарілу совєцьку систему.

Про це написала у Facebook в.о.міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

"Трансформація — єдиний шлях забезпечити захист прав громадян в охороні здоров’я. Що вже зроблено МОЗ України та що може зробити кожен, якщо його права порушують", - написала Супрун, наводячи конкретні приклади трансформації.

Максимум допомоги з перших днів життя

Розвиток неонатології і збереження здоров’я новонароджених загалом є пріоритетним напрямом у розвинених державах світу. Розпочали системний процес підвищення кваліфікації українських неонатологів. Водночас забезпечуємо регіональні перинатальні центри сучасним обладнанням.

Вакцинація і ще раз вакцинація

В Україні є всі вакцини, які мають вводитися за Національним календарем профілактичних щеплень. Вони якісні і безпечні, широко використовуються у світі.

Перший етап трансформації екстреної медичної допомоги

Пілотні області — Донецька, Одеська, Тернопільська, Полтавська, Вінницька та місто Київ. Кращі працівники "екстренки" з цих регіонів проходять спеціальне навчання, аби згодом у ролі інструкторів навчати своїх колег надавати допомогу за світовими стандартами.

У пілотних регіонах придбають новий, сучасний транспорт, оснащений необхідним обладнанням, нові фахівці отримуватимуть вищі зарплати, а також за єдиним алгоритмом запрацюють сучасні диспетчерські служби.

Нова система трансплантації з 2020 року

Будуть проводитись не лише пересадки органів, інших анатомічних матеріалів від родинних донорів (коли родич за життя може “поділитися” частиною свого органу), а й складніші втручання — перехресне донорство і трансплантація від донора після його смерті.

Доступна і вчасна допомога під час інфаркту.

Розбудовуємо мережу реперфузійних центрів: кваліфіковані фахівці, надсучасне обладнання для лікування серцево-судинних катастроф (інфарктів та інсультів) і абсолютно безоплатна допомога при станах, що загрожують життю.

Сімейні лікарі не лише лікують, а й допомагають запобігти хворобам

У свого лікаря безоплатно можна пройти профілактичні огляди та здати аналізи на цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, рак грудної залози, гіпертонічну хворобу та інші серцево-судинні захворювання, колоректальний рак і рак передміхурової залози.

Ваш лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр) лікує та консультує щодо здорового способу життя, корисних звичок і допомагає позбутися залежностей, стежить за графіком вакцинації і нагадує про профілактичні огляди.

"Це далеко не всі зміни, які направлені на кращий доступ до якісних медичних послуг та профілактичних заходів. Крім того, ми велику увагу приділяємо зміні сервісу у медзакладах, адже в центрі уваги має бути не лише здоров’я людини. На всіх етапах медичної допомоги має забезпечуватися право на гідне ставлення. Повага й уважність до пацієнта стануть нормою у кожному медичному закладі, який долучиться до трансформації", - йдеться в дописі в.о.міністра охорони здоров’я.

Зазначається, що важливість сервісних умов уже усвідомили заклади первинки, які перейшли на нові умови фінансування і новий рівень взаємодії з пацієнтом. Поступово зміни відбудуться на всіх рівнях медичної допомоги.

Читайте також: Супрун назвала "мультивітамінну пігулку" на Великий піст

Закони України забороняють будь-яку дискримінацію, пов’язану зі станом здоров’я. У разі, якщо ваші права порушують, очільниця МОЗу радить:

зверніться з письмовою скаргою до головного лікаря закладу охорони здоров’я та/або начальника управління охорони здоров’я при відповідній місцевій адміністрації/раді.

зверніться до органів внутрішніх справ, прокуратури та суду.

Трансформація надасть більше інструментів, щоб посилити контроль для захисту прав громадян. Також дуже важлива проактивна роль пацієнтів. Не мовчіть, коли ваші права порушують, повідомляйте у відповідні органи. Лише якісні зміни + активна позиція громадян допоможуть привнести у систему охорони здоров’я гідність та поставити людину в центр уваги.

Докладніше про права на життя, гідність і захист від дискримінації на сайті Міністерство охорони здоров'я Україниhttps://goo.gl/L92ko8

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-