МОЗ встановить

МОЗ встановить "стелю" цін для найпопулярніших ліків

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я встановить граничні ціни на лікарські засоби із Національного переліку, які купуються найчастіше.

Про це повідомили у МОЗ.

"Для лікарських засобів з Нацпереліку, що найчастіше приймають українці, міністерство встановить граничні ціни. Ця максимально допустима ціна залежатиме від цін на діючу речовину в сусідніх країнах. Подібна модель регулювання цін на ліки вже працює у програмі “Доступні ліки” і дає позитивні результати", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Національному переліку основних лікарських засобів є близько 60 (із 427) дуже популярних ліків.

"І вони (популярні препарати — ред.) у грошовому вимірі становлять близько 80% від загального обсягу закупівель в регіонах. Експерти переконані, що запровадження регулювання саме на ці препарати дозволить медзакладам заощаджувати кошти, купувати більше потрібних ліків з Нацпереліку та поза ним. Тож пацієнти отримають ще більше безоплатних ліків під час лікування в стаціонарі", - зазначили у МОЗ.

У відомстві наголосили, що ціни на 23 діючі речовини вже регулюються через урядову програму реімбурсації "Доступні ліки".

"Для ще 30 препаратів МОЗ планує вже в цьому році запровадити цінове регулювання за моделлю референтного ціноутворення (порівняння цін на ліки в 5 сусідніх країнах). Обмеження цін на лікарські засоби буде діяти на закупівлі ліків закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти. Модель зовнішнього реферування застосовуватиметься для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяг продажів за рік становлять більше ніж 5 млн грн", - поінформували у МОЗ.

Читайте також: Антисептики вбивають не лише погані, а й хороші бактерії — Супрун

За словами заступника міністра охорони здоров’я Романа Ілика, обсяги закупівель життєво необхідних ліків в лікарнях зростають.

"Ми постійно моніторимо, як політика Нацпереліку реалізується по всій Україні. Ми бачимо як позитивні, так і окремі негативні тенденції. Обсяги закупівель життєво необхідних ліків в медзакладах зростають. Відповідно, знижуються і витрати з кишень пацієнтів. З негативу - на деякі лікарські засоби з Нацпереліку фармвиробники необґрунтовано завищують ціни. Отже, очевидно, що ця ситуація потребує регулювання державою цін на такі препарати", - сказав Ілик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-