Гельсінська спілка закликає Україну реформувати систему довічного ув’язнення

Гельсінська спілка закликає Україну реформувати систему довічного ув’язнення

Укрінформ
Українська Гельсінська спілка з прав людини підтримує ідею реформування системи перегляду довічного ув’язнення в Україні.

Про це заявив директор Центру Стратегічних судових справ УГСПЛ Михайло Тарахкало під час прес-конференції на тему "Європейський суд зобов'язав Україну реформувати систему перегляду довічного ув'язнення", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Умови, в яких перебувають довічно ув’язнені особи, зовсім не передбачають їхню реабілітацію. Ці особи знаходяться майже 24 години на добу у своїх камерах, не відбувається жодних заходів, які були б направлені на їх розвиток. Підсумовуючи, ми можемо з упевненістю сказати, що нам необхідне нове законодавство, нова процедура системи перегляду довічного ув’язнення", - сказав Тарахкало.

Юрист Центу Стратегічних судових справ УГСПЛ Віталія Лебідь зауважила, що зараз в Україні у довічно ув’язнених майже немає можливості вийти на волю, вони просто не знають, на якій підставі можуть отримати право на звільнення. Вона додала, що ув’язнені можуть звертатися з клопотанням про помилування до Президента, але ця система досить непрозора, бо відповідна Комісія при Президентові України не пояснює причин своїх відмов, її рішення непублічні і не підлягають оскарженню.

"Держава повинна вжити невідкладних заходів для того, щоб встановити систему перегляду умов перебування тих осіб, які були засуджені до довічного позбавлення волі. Це гарантує їм право на надію, і це означає, що їх вирок повинен мати право бути зменшеним за певних обставин", - сказала Лебідь.

Вона зазначила, що ізоляція не може бути головною метою покарання злочинців, важливо саме виправлення людей. За її словами, людина не матиме бажання змінюватися, якщо у неї не буде змоги повернутися до звичайного життя.

"Особа повинна утримуватися лише тоді, коли на це є підстави, цими підставами є покарання, стримування, суспільний захист і реабілітація. Якщо через певний час всі ці підстави втрачаються, то, відповідно, і вимога перебування людини надзвичайно тривалий термін у в’язниці теж зникає", - розповіла Лебідь.

Читайте також: У Мін'юсті спростували російський фейк про ЄСПЛ

Як повідомлялося, 12 березня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс прецедентне рішення у справі довічно засудженого українця Володимира Пєтухова "Пєтухов проти України". ЄСПЛ засудив практику довічних вироків, оскільки “в Україні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання”.

У зв’язку з цим ЄСПЛ закликав Україну дозволити достроково звільняти довічно ув'язнених.

Українець Петухов відбуває покарання з 2004 року за вбивство і бандитизм. Засуджений звернувся до ЄСПЛ із заявою, в якій вказав, що відсутність в українському законодавстві права на умовно-дострокове звільнення є порушенням Конвенції про права людини.

Суд постановив, що Україна повинна виплатити Петухову 750 євро в якості компенсації матеріальної шкоди та 10 тис. євро компенсації моральної шкоди за неадекватне медичне обслуговування, а також ще 10 тис. євро, як компенсацію судових витрат його адвокату та 20 євро за поштові витрати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-