У МОЗ пояснили, як лікарю отримати електронний підпис

У МОЗ пояснили, як лікарю отримати електронний підпис

Укрінформ
З квітня 2019 року програму «Доступні ліки» почне адмініструвати Національна служба здоров’я України, і з цього часу рецепти за програмою лікарі зможуть виписувати виключно в електронній системі охорони здоров’я — за допомогою медичної інформаційної системи, яка встановлена у медзакладі.

Як лікарю отримати електронний підпис йдеться в роз'ясненні на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Одним з етапів виписування електронного рецепта лікарем є підписання його Кваліфікованим електронним підписом (КЕП, який раніше мав назву ЕЦП — електронний цифровий підпис). ...Ключі КЕП можна безкоштовно отримати від Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби України (АЦСК ІДД ДФС). Існують також інші акредитовані центри сертифікації ключів, які надають такі послуги на комерційній або іншій основі (наприклад, банк може безкоштовно видавати КЕП своїм клієнтам)", - йдеться у роз'ясненні.

У МОЗ зазначили, що існують два типи КЕП: КЕП фізичної особи та КЕП співробітника організації (юридичної особи). Електронна система охорони здоров’я дозволяє лікарю підписати декларацію з пацієнтом, використовуючи його КЕП фізичної особи, однак для виписування електронного рецепта необхідний КЕП співробітника організації. Тому лікарям, які виписуватимуть електронні рецепти, рекомендуємо перевірити свій КЕП. І якщо необхідно, змінити на КЕП співробітника організації.

Читайте також: Уряд просить Раду спростити надання послуг, пов’язаних з народженням дитини

Повний список акредитованих центрів сертифікації ключів є в Електронному реєстрі суб’єктів сфери КЕП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.

Детальніше про те, як перевірити тип кваліфікованого електронного підпису, в якому вигляді він видається, його термін дії тощо, можна дізнатися на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-