Богослужіння УГКЦ 7 квітня у Софії Київській не відбудеться через реставрацію

Богослужіння УГКЦ 7 квітня у Софії Київській не відбудеться через реставрацію

Укрінформ
Богослужіння Української греко-католицької церкви 7 квітня у Софійському соборі не відбудеться у зв'язку з початком реставраційних робіт в Софії Київській.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

"У четвер, 7 березня, у приміщенні Адміністрації Президента України відбулася зустріч глави Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава з Предстоятелем Православної церкви України Блаженнішим Епіфанієм та Президентом України Петром Порошенком...Під час зустрічі предстоятелів церков було повідомлено про те, що Софійський собор, головна святиня України, буде найближчим часом недоступний для богослужінь жодної із церков, оскільки у ньому розпочинаються реставраційні роботи. У зв’язку з цим ми змушені констатувати, що богослужіння нашої церкви 7 квітня 2019 року у соборі Святої Софії у Києві не відбудеться", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час зустрічі з Президентом сторони обговорили сучасні виклики, які стоять перед українським народом та його державою, стан міжконфесійних та державно-церковних стосунків у світлі останнього візиту ВРЦіРО до держави Ізраїль.

Предстоятелі українських церков також підтвердили незмінне прагнення обох сторін до порозуміння, співпраці та спільного служіння українському народові. Блаженніший Святослав наголосив на тому, що дорожньою картою такого зближення є дослідження нашого спільного коріння, міжцерковне примирення та зцілення історичної пам’яті.

Було зазначено, що українські церкви є на початку цього спільного шляху. "Ми спільно будемо працювати для того, щоби, за словами Патріарха Йосифа Сліпого, ми побачили воістину оновлений собор Святої Софії у Києві", - підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося, 18 лютого глава УГКЦ Блаженнійший Святослав анонсував проведення Божественної літургії у Софійському соборі у Києві з нагоди свята Благовіщення 7 квітня. За його словами, він отримав від міністра культури України Євгена Нищука повідомлення, що 7 квітня УГКЦ зможе відправити Божественну літургію в соборі святої Софії в Києві.

Незабаром Мінкульт поширив звернення, в якому заявив, що не надавав УГКЦ дозволу на богослужіння в Софійському соборі. Проте згодом це звернення видалили з сайту Мінкультури.

Водночас, колишній предстоятель УПЦ КП Філарет, який тепер має титул почесного патріарха ПЦУ, закликав Блаженнійшого Святослава відмовитися від проведення літургії, висловивши думку, що це "може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні". До того ж, за його словами, цим могла би скористатися країна-агресор з метою провокації.

Читайте також: Синод ПЦУ прийняв рішення щодо літургії греко-католиків у Софії Київській

4 березня Священний Синод Православної церкви України прийняв рішення направити Блаженнійшому Святославу лист із зазначеного питання. У ньому, зокрема, констатується, що протягом тисячоліття Собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоієрархів. Тому Синод ПЦУ вважає за корисне "зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-