Громадській раді доброчесності треба більше повноважень у доборі суддів ВСУ — Йованович

Громадській раді доброчесності треба більше повноважень у доборі суддів ВСУ — Йованович

Укрінформ
Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) має серйозно розглянути питання доброчесності кандидатів до Верховного суду України, а Громадська рада доброчесності має отримати більше повноважень у доборі.

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович під час інформаційного марафону "Діалоги в часі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів має серйозно розглянути питання доброчесності кандидатів (до Верховного суду - Ред.). Ми не розуміємо, якою може бути причина, щоб призначати не найкваліфікованіших кандидатів, коли є кваліфіковані. Потрібно дати більше повноважень Громадській раді доброчесності, щоб продовжувати цю ініціативу (щодо добору суддів - Ред.)", - сказала Йованович.

У цьому контексті вона нагадала, що 30 % кандидатів у судді показали, що не повністю відповідають професійним стандартам.

"Я думаю, що це дуже важливо", - акцентувала дипломат.

Читайте також: Фінальний рейтинг на посади суддів ВС сформують за конкурсними результатами 189 кандидатів

Йованович зазначила, що українці заплатили високу ціну за можливість змін, але це поки що не призвело до реформ в антикорупційній сфері або реформ верховенства права, на які очікують і заслуговують українці.

"Всі системи антикорупційної архітектури мають бути створені і ефективно працювати", - підкреслила посол США.

Як повідомлялося, 26 лютого ВККС завершила розгляд 235 кандидатів до Верховного суду у пленарному складі, щодо яких раніше отримала негативні висновки Громадської ради доброчесності.

Громадська рада доброчесності виявила невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики загалом 71 кандидата.

Щодо третини ВККС погодилась в Колегіях, ще 44 розглядала вже під час пленарних засідань 19-26 лютого. З цих 44, попри висновки експертів Громадської ради доброчесності, до фіналу пропустили 31 кандидата з сумнівною репутацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-