На Вінниччині уперше запровадили тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю

На Вінниччині уперше запровадили тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю

Фото
Укрінформ
На Вінниччині першими в країні запровадили нову соціальну послугу - тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

Про це повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької ОДА.

«Вперше у країні і лише на Вінниччині проведено апробацію Державного стандарту соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю. Апробація такого Державного стандарту вкрай необхідна, адже без надання такої послуги просто неможливо здійснити деінституалізацію інтернатних закладів. У першу чергу, така послуга дуже важлива для батьків, які виховують дітей з інвалідністю та не мають можливості відпочити. У рамках проекту ми мали можливість здійснити заїзди трьох груп учасників у кількості 24 осіб», - поінформувала директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна.

На Вінниччині уперше запровадили тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю / Фото: vin.gov.ua

За її словами, апробація держстандарту проводилася з грудня минулого року до середини лютого на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Послугою тимчасового відпочинку скористалися 24 сім’ї, в яких виховуються діти з інвалідністю з міста Вінниці, а також з восьми районів області.

До кінця року цю соціальну послугу на Вінниччині отримають загалом 104 сім’ї. За її словами, на подальшу реалізацію цього соціального стандарту з обласного бюджету виділено 958 тис. грн.

Читайте також: Уряд затвердив зміни до низки постанов для забезпечення соцзахисту людей з інвалідністю

Тимчасовий відпочинок для батьків, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю, поширюється на усю родину. Поки батьки відпочивають, дітям організовують дозвілля та спілкування з однолітками. Вони цілодобово перебувають у своєрідному «дитячому таборі», де з ними працюють фахівці, що надають супровідні послуги в умовах, наближених до домашніх. У денний час із дітьми працюють психолог, соціальний педагог, вихователь та інструктор з праці. Також забезпечено цілодобовий медичний нагляд за здоров’ям дітей, що включає надання супровідних послуг. Догляд за дітьми здійснюється за гендерним принципом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-