Електронний рецепт

Електронний рецепт "прив’яжуть" до мобільного телефону пацієнта

Укрінформ
Електронний рецепт, що впроваджуватиметься в Україні у квітні 2019 року, буде "прив’язаний" до номера мобільного телефону, однак передбачено також процедуру для пацієнтів, які не мають гаджета.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усі рецепти будуть підтверджуватися через електронну систему охорони здоров’я. Так ми будемо переконуватися, що ліки отримує саме та людина, якій вони потрібні. Рецепт буде електронним, буде обліковуватися у національній електронній системі охорони здоров’я", - сказав він.

За словами урядовця, електронний рецепт буде "прив’язано" до номера мобільного телефону пацієнта.

"Фактично електронний рецепт виглядає як номер, що пацієнт отримує на свій мобільний телефон як смс. Номер телефону прив’язаний також до декларації (з сімейним лікарем - ред.)", - зазначив Ковтонюк.

За його словами, враховано можливість отримання рецепта для людей, які не мають мобільного телефону.

"Є такі люди в країні, і є така процедура, що передбачає роздруковування номера рецепта з електронної системи. Але у цілому модель буде такою. Якщо ви вказали неправильний номер телефону чи він змінився, також є процедура отримання рецепта", - сказав Ковтонюк.

Він підкреслив, що завдяки електронній системі охорони здоров’я можна буде отримати чіткі статистичні дані.

"Цього ми ніколи не зможемо зробити, поки працюємо з папером. Ця система буде зручніша для людей", - запевнив Ковтонюк.

Як повідомляв Укрінформ, електронна система охорони здоров’я, яку буде впроваджено найближчим часом в Україні, унеможливить будь-які помилки при виписуванні рецепта.

Читайте також: У МОЗ запевняють, що електронна система унеможливить помилки у рецептах

З квітня ліки за програмою "Доступні ліки" можна буде отримати лише за електронним рецептом. До цього часу в аптеках-учасницях програми буде встановлене спеціальне програмне забезпечення, і вони підпишуть договори з Національною службою здоров’я.

Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 27 лютого, ухвалив рішення щодо адміністрування державної програми "Доступні ліки" Національною службою здоров’я України. Згідно з рішенням, у березні 2019 року НСЗУ підписуватиме договори з аптеками по всій країні. З квітня 2019 року запрацює електронний рецепт, і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-