Майданівці просять РНБО відновити газові лабораторії

Майданівці просять РНБО відновити газові лабораторії

Укрінформ
Активісти, які постраждали від газових гранат на Майдані, просять РНБО відновити газові лабораторії та підготувати фахівців, здатних лікувати отруєння газом.

Про це в Івано-Франківську на прес-конференції заявили постраждалі на Майдані, члени громадської організації «Хімічні та токсикологічні отруєння в Україні», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми всі потерпіли від ураження газовими гранатами на Майдані. Ми звернулися до РНБО і просимо, щоб влада вжила необхідних заходів та закупила обладнання для дослідження наших захворювань. Просимо, аби відновили роботу цивільного захисту і знайшли установи, які візьмуться за питання хімічних отруєнь і підготують хімічних токсикологів з отруєння газом. Бо ті медзаклади, куди нас відправляли, до прикладу, Київська перша лікарня, спеціалізуються на алкогольному отруєнні, наркотичному, харчовому, але до газів це відношення не має. Інститут токсикології і гігієни праці не може цього робити через відсутність обладнання», - повідомив учасник ГО «Хімічні та токсикологічні отруєння в Україні», майданівець із Кривого Рогу Микола Павлюченко.

Він розповів, що його недуги почалися у лютому 2014 році з хронічного бронхіту - через отруєння невідомим газом. Нині, за його словами, він має бронхіальну астму і живе з інгалятором. Павлюченко стверджує, що за підрахунками Генпрокуратури таких постраждалих від отруєння газом на Майдані загалом 126 осіб.

Читайте також: Порошенко ввів у дію таємне рішення РНБО

«У нас хлопці фактично не виходять з лікарні. Сьогодні серед нас є постраждалі, які за 5 років навіть не отримали статусу учасника Революції Гідності. Втім, їх оперують, на місці однієї пухлини виникає інша. Лікарі борються з наслідками, а щоб установити першопричину цього, нам треба пройти обстеження - клінічне і лабораторне. На жаль, в Україні відсутні такі державні лабораторії та фахівці з токсикологічних отруєнь. Усе зруйновано, і ми просимо це відновити», - зазначив голова ГО «Хімічні та токсикологічні отруєння в Україні», майданівець з Калуша Ігор Демчишин.

За його словами, громадське об’єднання, яке він очолює, не лише надає правову допомогу постраждалим від токсикологічного отруєння на Майдані, а й веде активне спілкування з Генпрокуратурою та Міністерством охорони здоров'я, аби постраждалих лікували за кордоном. Демчишин зазначив: якщо їх не почують, вони будуть звертатись до міжнародних організацій. Необхідні клініки працюють у США, Німеччині, Ізраїлі.

«Ми не нарікаємо на свою лиху долю, бо ніскільки не шкодуємо за тим, що робили у 2014-2015 роках. Я хочу лише сказати, що є проблема – відсутність клінічних токсикологів з ураження газом і потрібних лабораторій. І якщо в країні буде застосована масова хімічна зброя, нас немає кому лікувати», - зауважив Павлюченко. Додавши, що активісти вдячні тим медикам, які допомагали і зберегли їм життя, він констатував, що їхнє здоров’я тане.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-