У День рідної мови Мінкультури запускає два проекти -

У День рідної мови Мінкультури запускає два проекти - "МовАрт” та “PROсвіт”

Укрінформ
У День рідної мови Міністерство культури розпочинає два проекти, спрямовані на популяризацію та неконфліктне утвердження української мови - "МовАрт” та “PROсвіт”.

Про це оголосив заступник міністра культури Юрій Рибачук під час презентації в Національному музеї літератури України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Забезпечення повноцінного функціонування української мови — це не тільки правові акти, а й реальні проекти. Серед них два проекти: захід у форматі всеукраїнського форуму “PROcвіт”, який більше зосереджений на інтелектуальній публіці, на професійних дискусіях людей, чия думка є важливою для суспільства, а також комунікаційно-мистецький проект “МовАрт”. Об’єднує два проекти те, що вони стверджують неконфліктний спосіб популяризації української мови, утвердження її державного статусу, що вони легко масштабуються на простір всієї України”, - сказав Рибачук.

Він висловив сподівання, що ці проекти будуть тривалими і увійдуть у Стратегію популяризації української мови до 2030 року.

Водночас він нагадав, що Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, і висловив сподівання, що наступного тижня вона його розгляне у другому читанні і проголосує. Крім того, днями профільний урядовий комітет схвалив підготовлену Міністерством культури Стратегію популяризації української мови “Сильна мова — успішна держава” до 2030 року. Очікується, що найближчим часом вона буде затверджена.

Читайте також: Світ відзначає Міжнародний день рідної мови

Проекти “МовАрт” та “PROсвіт” презентували їх ініціатори Володимир Наконечний та Ростислав Лужецький.

Як зазначалося, пріоритетом проекту “МовАрт” у 2019 році є візуальне мистецтво, ознайомитись із деталями і долучитися до нього можна на сайті. Перший блок круглих столів мовного проекту “PROcвіт” має охопити міста на Сході і Півдні України, і стартує він 26 березня у Харкові.

Міністр культури Євген Нищук зауважив, що культура є дієвим і активним інструментом промоції інклюзивного суспільства і зараз команда міністерства працює над законом про українську жестову мову.

Нищук привітав присутніх із Днем рідної мови і нагадав, що цей день запроваджений ЮНЕСКО на знак пам’яті про трагічні події у Бангладеші 21 лютого 1952 року, коли влада жорстоко, з жертвами придушила виступ людей на захист бенгальської мови.

“А я згадав 21 лютого п’ять років тому, коли Майдан плакав, був устелений квітами, бо прощалися з героями Небесної сотні. І попри те, що на Майдані нібито не було головним мовне питання, але саме при Януковичі почали придушувати рідну мову, впроваджувати другу мову, руйнувати нашу ідентичність... І очевидно, що Майдан дав нам можливість повернутися до того, що треба утверджувати українську мову, широко впроваджувати її в життя, створювати закони, змінювати інформаційний простір. Якби не сталося цих подій, то потихеньку, бульдозерним методом у нас би і відібрали мову”, - підкреслив міністр.

Нині ж, за його словами, відкриваються великі можливості, є практично десятирічна програма з популяризації і утвердження української мови.

“І ми всі маємо долучитися до неї в різний спосіб і впроваджувати її м’якими, неконфліктними методами”, - наголосив Нищук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-