Звільнення заручників: Україна готова якнайшвидше провести обмін у форматі 25х25

Звільнення заручників: Україна готова якнайшвидше провести обмін у форматі 25х25

Укрінформ
Україна готова у найкоротший термін провести обмін 25 українців, які утримуються у РФ та в окупованому Криму, на 25 громадян РФ.

Про це йдеться у зверненні уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до російської колеги Тетяни Москалькової, написала український омбудсмен у Facebook.

"Зокрема, закликала сприяти негайному вирішенню питання стосовно обміну 25 громадян України на 25 громадян РФ. Ми готові провести обмін у найкоротший термін", - зазначила Денісова.

Вона також підтвердила готовність української сторони забезпечити безперешкодний доступ до установ, що перебувають у віданні Державної кримінально-виконавчої служби України, для відвідання Москальковою затриманих громадян РФ за умови синхронного доступу Денісової до ув’язнених громадян України в РФ та на Кримському півострові.

Крім того, український омбудсмен висловила рішучий протест стосовно спільного відвідання уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою та Ніною Карпачовою поранених українських військовополонених.

У цьому зв'язку Денісова зауважила, що впродовж тривалого часу неодноразово зверталася до Москалькової з проханням надати їй дозвіл на відвідування затриманих моряків, однак її поінформували, що це рішення "належить до компетенції ФСБ Росії та Федеральної служби виконання покарань Росії".

"Водночас, російською стороною було допущено до українських моряків Ніну Карпачову, яка на відміну від мене не уповноважена представляти інтереси України у відносинах у сфері захисту прав людини між нашими державами", - наголошує омбудсмен.

Читайте також: В окупованій Макіївці захопили в полон держслужбовця

Раніше віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова відвідала разом з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою полонених моряків у московському СІЗО "Лефортово".

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України - катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яна Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них - Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока - були поранені.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували всіх полонених українських моряків, висунувши їм обвинувачення за ч. 3 ст. 322 Кримінально кодексу РФ (незаконний перетин кордону). Наразі всі вони перебувають у московському СІЗО "Лефортово".

У Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-