Уряд ухвалив Стратегію розвитку національної системи крові

Уряд ухвалив Стратегію розвитку національної системи крові

Укрінформ
Кабінет міністрів України ухвалив стратегію розвитку національної системи крові, що передбачає впровадження європейських стандартів та практик.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

"Основна мета реалізації стратегії - забезпечення рівноправного та своєчасного доступу пацієнтів до якісних та безпечних компонентів донорської крові у достатній кількості. До 2022 року запрацюють нові механізми фінансування й управління, що відповідають загальним принципам трансформації усієї системи охорони здоров’я", - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що у сфері донорства впроваджуватимуться європейські стандарти.

“Буде впроваджено європейські стандарти та практики діяльності системи крові. Нові підходи базуються на принципах безпечності, доступності, підзвітності, інноваційності та фінансової ефективності, створення трирівневої системи крові: на національному, регіональному та госпітальному рівнях. Планується створити трансфузіологічний центр, що здійснюватиме функцію управління та координації системи крові та моніторингу її функціонування”, - зазначили у МОЗ.

Там наголосили, що розвиток системи крові в Україні базуватиметься на безоплатному добровільному донорстві крові, як це відбувається у всіх розвинених країнах світу.

“Вперше буде впроваджено єдиний національний реєстр донорів та електронна медична інформаційна система в установах системи крові та закладах охорони здоров’я для оперативного контролю обігу компонентів крові. На виконання стратегії передбачені перегляд і розробка нових нормативно-правових актів, що врегулюють питання організації донорства, заготівлі, переробки, тестування, розподілу, транспортування та належного застосування донорської крові на нових принципах”, - поінформували у МОЗ.

Читайте також: МОЗ просить не йти на акції протесту “самопроголошеного керівництва” медвишу Одеси

Там також наголосили, що на розвиток національної системи крові передбачається виділити близько 6,5 млрд грн.

"Фінансування здійснюватиметься з кількох джерел: державний та місцевий бюджети, кошти міжнародних партнерів, а також за рахунок механізмів державно-приватного партнерства. У цілому за рахунок усіх можливих джерел фінансування реалізація запропонованого плану модернізації та підтримки нової національної системи крові оцінюється у приблизно 6,5 млрд грн до 2022 року", - зазначили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-