В Україні знижується рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію серед молоді

В Україні знижується рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію серед молоді

Укрінформ
В Україні знижуються показники захворюваності на ВІЛ-інфекцію серед молоді, водночас залишаються високими показники виявлення задавнених форм хвороби.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

“Рівень поширеності ВІЛ-інфекції серед української молоді віком 15–24 роки має стабільну тенденцію до зниження. Водночас більше половини осіб віком 15 років і старше (56,4% у 2017 р.) уперше виявляють на 3-й та 4-й клінічних стадіях ВІЛ-інфекції”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що близько 66% випадків інфікування ВІЛ-інфекцією в Україні трапляється під час незахищених статевих актів.

“Основним правилом у запобіганні зараження на ВІЛ-інфекцію є безпечний, захищений секс. Важливим є також своєчасне виявлення хвороби: що раніше розпочати лікування, то меншою буде шкода для організму”, - наголосили у ЦГЗ.

Там також підкреслили, що безоплатні швидкі тести на наявність ВІЛ-інфекції є в усіх регіонах України.

“Перевіритися щодо ВІЛ-інфекції можна у центрах та кабінетах “Довіра”, а також у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра”, - наголосили у ЦГЗ.

Читайте також: Супрун відправила у регіони 390 тисяч доз вакцини

Як повідомляв Укрінформ, ВІЛ-інфекція в Україні у 66% випадків поширюється через незахищені статеві контакти, а у 20% - через введення наркотичних речовин за допомогою ін’єкцій. За оціночними даними, в Україні нараховується понад 240 тисяч осіб, які живуть з ВІЛ-інфекцією. Під медичним наглядом — лише 140 тисяч пацієнтів і близько 100 тисяч отримують ефективне лікування.

Україна займає перше місце за масштабами поширення ВІЛ-інфекції у Європі, зокрема, через низький рівень виявлення цієї інфекції. В Україні понад 100 тисяч людей не знають, що у них є ВІЛ-інфекція. Водночас сьогодні тестування на ВІЛ-інфекцію можна зробити у свого сімейного лікаря. Цей аналіз входить у пакет гарантованих медичних послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-