Активісти заявляють про перешкоди у розслідуванні справ Майдану

Активісти заявляють про перешкоди у розслідуванні справ Майдану

Фото
Укрінформ
У Центрі громадянських свобод стверджують, що розслідуванню справ Майдану на різних рівнях чиняться перешкоди.

Про це заявили під час прес-конференції у вівторок голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук і адвокат потерпілих, член колегії громадської організації "Адвокатська дорадча група" Віталій Титич.

"Ми змушені констатувати незацікавленість вищих осіб держави у справжньому ході розслідування, попри всі заявлені декларації. Ми фіксуємо низку протидії і перешкод з боку різних органів державної влади", - сказала Матвійчук.

"Круглий стіл" на тему: "П'ять років після подій Євромайдану" в столиці / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

За словами Титича, протягом останніх двох років генпрокурор Юрій Луценко жодного разу не заслухав керівника Управління спецрозслідувань відомства Сергія Горбатюка про хід розслідувань у справах Майдану.

Читайте також: П’ять років після Майдану: Горбатюк розповів про результати розслідувань

"Усі звернення Горбатюка у службовому порядку рапортами чи поданнями ігноруються, тому він був змушений звертатися до суду, щоб отримати відповідь генпрокурора на конкретні питання, які важливі для проведення розслідування" - зазначив представник "Адвокатської дорадчої групи".

У свою чергу Матвійчук додала, що згадане Управління спецрозслідувань скорочували, а у слідчих відбирали кримінальні справи, у яких було досягнуто проміжного результату. "Зараз це управління знаходиться у підвішеному стані, оскільки через законодавчі колізії слідчі не мають жодних соціальних і правових гарантій, і ця ситуація задовольняє Генпрокуратуру", - констатувала голова правління Центру громадянських свобод.

Крім того, не допомагають у розслідуванні справ Майдану і Служба безпеки та Міністерство внутрішніх справ, зауважила Матвійчук.

"Усі розслідування відбуваються слідчим шляхом, і жодної співпраці ці правоохоронні органи зі слідством не ведуть, навіть просто не передають потрібні документи. Для цього управлінню доводиться ініціювати і отримувати дозволи на обшуки, які проводяться в цих органах", - наголосила вона.

Також в органах внутрішніх справ продовжують працювати правоохоронці, які підозрюються у вчиненні злочинів під час Революції Гідності, а десятеро з них обіймають керівні посади.

Не сприяють розслідуванню справ Майдану і зміни до Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до яких слідчі о четвертій ранку займають чергу для подання клопотання про проведення необхідних слідчих дій. До того ж, зазначила Матвійчук, деякі справи суди протягом року не призначають до розгляду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-