СБУ встановила двох замовників підпалів церков Московського патріархату

СБУ встановила двох замовників підпалів церков Московського патріархату

Фото, відео
Укрінформ
СБУ отримала нові дані про те, що спецслужби РФ та підконтрольні їй "спецслужби" так званих "Л/ДНР" почали розігрувати в Україні релігійну карту, як чинник дестабілізації.

Про це під час брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"СБУ зібрані беззаперечні докази, які свідчать: замовлення, організація та фінансування цих провокацій здійснюється російськими спецслужбами через підконтрольні структури так званої "МДБ ДНР". Зокрема, 16 лютого в Запоріжжі в результаті спецоперації співробітники СБУ затримали безпосереднього виконавця та його спільницю під час спроби підпалу споруди на території храму на честь апостола Іоана Богослова Запорізької єпархії православної церкви Московського патріархату", - заявив Грицак.

Голова СБУ під час брифінгу продемонстрував оперативне відео підготовки, здійснення підпалу та затримання виконавців, якими виявились мешканці Запоріжжя, та які наразі дають свідчення правоохоронцям.

Як розповів Грицак, під час затримання злочинців були вилучені пляшка з рідиною, саморобний смолоскип, планшет та мобільні телефони, які використовувались для зв'язку з організаторами злочинами.

Одним із замовників підпалу, за словами Грицака, виявився колишній головний редактор одного з запорізьких інтернет-видань Артем Тимченко, який у 2014 р. виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької обл., де переховується від правоохоронних органів та тісно співпрацює з "МДБ ДНР". Іншим організатором є колишній мешканець Запоріжжя, член незаконних збройних формувань "ДНР" Андрій Кузьменко на пізвисько "Сармат". Обидва - у загальнодержавному розшуку за вчинення кримінальних правопорушень, повідомив глава служби безпеки.

"Встановлено та задокументовано причетність вказаних осіб до організації ще двох спроб підпалу культових споруд УПЦ МП, які мали місце у Запоріжжі 6 та 11 лютого 2019 року", - наголосив Грицак.

Також на брифінгу було оприлюднено одну з розмов між Тимченком і Кузьменком, де обговорюються надсилання організатору провокації в місті Запоріжжі грошових коштів та очікування від нього СМС-підтвердження факту їх отримання.

Грицак, відповідаючи на запитання журналістів, повідомив, що за підпал виконавці отримали від 25 до 30 тисяч гривень.

Він також повідомив, що після здійснення підпалів виконавці мали залишити на будівлі релігійних споруд зображення свастики чи іншу неонацистську символіку, аби створити для російських ЗМІ відповідні постановочні картинки.

Читайте також: Напади на храми Московського патріархату організовані ФСБ — Грицак

За аналогічним сценарієм відбулась провокація 15 лютого у місті Кривий Ріг у храмі Вознесіння Господнього УПЦ МП. Він звернув увагу, що фото з зображенням “14/88” як символу неонацистського руху, було розміщено на сайті Криворізької єпархії УПЦ МП, й досі там залишається, що свідчить про підігрування УПЦ МП російським ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова СБУ Василь Грицак заявив, що плани нападі на культові споруди Московського патріархату метою якиз є дестабілізація і розпалювання релігійної ворожнечі в Україні, "узгоджувались з ФСБ РФ в ростовському управлінні ФСБ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-