Афонські монахи стали на бік Вселенського патріархату щодо України - ЗМІ

Афонські монахи стали на бік Вселенського патріархату щодо України - ЗМІ

Укрінформ
Представники Афону відповіли на тиск Російської православної церкви щодо питання автокефалії української церкви, висловивши консолідацію позицій із Вселенським патріархом.

Про це повідомляє у вівторок, 12 лютого, Cerkvarium з посиланням на грецьке онлайн-видання Romfea.

Як зазначається у повідомленні, 11 лютого відбулася зустріч членів Святої спільноти гори Афон, на якій було висловлено їхню позицію щодо питання надання українській церкві автокефалії.

Афонські монахи відповіли на тиск РПЦ щодо України, висловивши повну консолідацію позицій із Вселенським патріархом, до канонічної юрисдикції якого належить Свята гора Афон: "Ми залишаємося на боці Вселенського патріархату і не будемо миритися з його приниженням".

Читайте також: Грузинський богослов заявляє про інтриги РПЦ проти єпископів, які підтримують Україну

Зустріч Святої спільноти відбувалась в закритому форматі. На ній було розглянуто проблему суперечок, що виникли між предстоятелями помісних православних церков, а також на Афоні.

Представники гори Афон пояснили, чому залишаються на боці Вселенського патріархату: "Тому що еллінізм і Вселенський патріархат мають першість у православ'ї".

Проте було висловлено спільне бажання наразі утримуватися від публічних заяв, щоб не викликати неправильних тлумачень, і було вирішено почекати, поки не створяться відповідні умови для ухвалення остаточного рішення щодо України.

Представник святогірської братії в коментарі Romfea сказав: "Важливо зберегти єдність святих монастирів і надати всім чітке послання, що ніхто не зможе використовувати Афон. Афон - для всіх. Ми хочемо зберегти мир і єдність церкви. Але як Афон ми не дозволимо, щоб еллінізм і Вселенський патріархат було принижено".

Представник братії також додав: "Свята спільнота має достатньо мудрості та досвіду, щоб Афон не був інструментом і важелем тиску заради чужих цілей".

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. 6 січня у Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томосу й божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній. Згодом Томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

3 лютого в Софії Київській відбулася церемонія інтронізації предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія, яка завершила всі процедури, які утверджують автокефалію УПЦ.

Фото: romfea.gr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-