Рішення суду щодо Супрун блокує доставку ліків - МОЗ

Рішення суду щодо Супрун блокує доставку ліків - МОЗ

Укрінформ
Через рішення Окружного адміністративного суду Києва про відсторонення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун існує ризик зриву закупівель життєво необхідних засобів за кошти Держбюджету 2019 року.

Про це повідомляється на сторінці МОЗ у Facebook.

“Ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва блокує доставку життєво необхідних ліків до пацієнтів. Препарати на суму понад 633 млн грн, закуплені за кошти Держбюджету, не можуть бути відправлені у медзаклади. Адже розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра. Так само наразі існує високий ризик зриву закупівельного процесу за кошти 2019 року. Так безвідповідальне рішення суду блокує доступ пацієнтів до ліків, гарантованих державою, і ставить під загрозу здоров’я і життя тисяч українців”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відсторонення Супрун позначиться на постачанні вакцин та життєво необхідних лікарських препаратів у регіони. “Нині на складах державних підприємств “Укрвакцина” та “Укрмедпостач” готуються до розвезення в регіони життєво необхідних препаратів за 33 програмами державних закупівель. Серед них - вакцини проти кору, паротиту і краснухи (майже 390 тисяч доз) і поліомієліту (954 тисячі доз). Також поки на складах перебувають ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії”, - наголошують у МОЗ.

Там підкреслюють, що питання доступу пацієнтів до цих ліків часто є питанням життя і смерті. “Частина з препаратів дороговартісні, і пацієнти найчастіше не можуть купити їх самостійно. Саме тому так важливо, щоби поставки відбувалися за графіком. Право підпису наказів про розподіл ліків та медвиробів у регіони має лише в.о. міністра охорони здоров’я. Через рішення Окружного адміністративного суду м. Києва препарати залишатимуться на складах. Окрім того, найближчим часом очікуються поставки дороговартісних ліків проти ВІЛ/СНІДу, онкології, гепатиту та інших захворювань. Без в.о. міністра робота з постачання та розвезення ліків заблокована”, - зазначили у МОЗ.

Читайте також: Супрун перервала закордонне відрядження і повертається у Київ

Наголошується, що така ж критична ситуація спостерігатиметься й у сфері закупівлі ліків. У відомстві підкреслюють, якщо процес укладання договорів із закупівельниками буде зірвано, є серйозний ризик, що тисячі людей залишаться без необхідного лікування. “Також буде підірвано довіру до державних закупівель. Адже вперше за багато років ліків стало більше - не лише на папері, а насправді. Це відзначають лікарі, про це говорять пацієнти. Так, за даними Центру протидії корупції, 90% ліків для онкології наразі закуповуються дешевше, ніж це робило МОЗ України до трансформації державних закупівель. Одну і ту саму вакцину сьогодні міністерство купує через міжнародні організації у 8 разів дешевше, ніж до запровадження закону про закупівлі ліків через міжнародні організації”, - наголосили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-