Гройсман і Парубій нагадали про подвиг Героїв Крут і незламність українських воїнів

Гройсман і Парубій нагадали про подвиг Героїв Крут і незламність українських воїнів

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і спікер Верховної Ради Андрій Парубій нагадали про подвиг Героїв Крут, що став символом незламності українських воїнів.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що подвиг Героїв Крут надихатиме майбутні покоління українців на сміливі вчинки і героїзм. Про це йдеться у його зверненні до співвітчизників з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут, оприлюдненому на Урядовому порталі.

“Вчинок цих юнаків уже сто років хвилює серця мільйонів українців. Недосвідчені у військовій справі, але незламні духом, вони дали своїм сучасникам і майбутнім поколінням українців безпрецедентний урок мужності та патріотизму. Про вчинок Героїв Крут пам’ятали всі наступні борці за волю і незалежність України. Переконаний, що подвиг безстрашних юних бійців надихатиме майбутні покоління українців на сміливі вчинки і героїзм”, - наголосив Гройсман.

Він зазначив, що бій під Крутами є однією з найбільш героїчних і водночас трагічних сторінок історії України. Молоді українці, переважно студенти столичних університетів, багато з яких не вміли тримати в руках зброю, у січні 1918 року захищали незалежність під час більшовицького наступу на Київ. Поблизу станції Крути під Ніжином вони захищали підступи до столиці України. Сили були нерівними, але молоді бійці на кілька днів зупинили наступ ворога. Тоді 27 студентів потрапили в більшовицький полон і були закатовані та розстріляні. Перед розстрілом вони співали «Ще не вмерла Україна».

Читайте також: Під Крутами творилася історія молодої України - Порошенко

Голова Верховної Ради Андрій Парубій також звернувся до українців і заявив, що бій під Крутами у 1918 році став символом незламності і стійкості українських воїнів. Його звернення розміщене на сайті парламенту.

“Віддаючи найглибшу шану героїчному чину крутянців, ми згадуємо сотні, якщо не тисячі боїв, що відбулися на території України за п’ять років Української революції і Перших визвольних змагань... Оборонні бої у січні 1918 року, які розпочалися на станції Конотоп, а пізніше перемістилися на станцію Бахмач, а відтак на Крути, стали вічним символом. Насамперед символом незламності і стійкості українських воїнів”, - наголосив Парубій.

Він зазначив, що російська агресія проти Української народної республіки у січні 1918 року була ретельно підготовлена. “В окупованому Харкові проголосили пробільшовицьку маріонеткову так звану «Українську народну республіку рад», у столиці УНР Києві російсько-більшовицькі агенти розпочали гібридний заколот, щоб нагнітати напругу у тилу і відтягнути з фронту до столиці сильні військові підрозділи, зокрема Гайдамацький кіш Слобідської України під командуванням Симона Петлюри”, - додав він.

Але, за словами Парубія, ворог, як століття тому, так і сьогодні, не врахував головного – духу українських воїнів. “Вояки українських військових частин із Конотопа і Бахмача разом із студентами – добровольцями з Києва гідно виконали своє бойове завдання – затримали наступ російських окупантів на Київ. Російський бліцкриг тоді, у 1918 році, як і зараз, у 2014-ому, – було зірвано”, - заявив Голова Верховної Ради.

Він також закликав українців згадати у цей день разом із героями Бахмача та Крут усіх воїнів, які віддали своє життя за Україну.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

Водночас 27 студентів та гімназистів, які охороняли станцію Крути, потрапили у полон і були розстріляні більшовиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-