У ЗСУ служить такий самий відсоток жінок, як в арміях НАТО - Климпуш-Цинцадзе

У ЗСУ служить такий самий відсоток жінок, як в арміях НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
У Збройних силах України наразі служить майже такий самий відсоток жінок, як в арміях НАТО.

І це відбиває загальну тенденцію значного збільшення залученості жінок до всіх сфер суспільного життя в Україні після Революції гідності, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час участі у панельній дискусії Українського дому у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас нині 10,6% Збройних сил складають жінки. Це дуже близько до середнього показника армій НАТО, який складає 10,9%”, - зазначила віце-прем’єр.

Вона додала що за останні роки вдалося зняти заборону на більш ніж 400 професій, які раніше вважалися “небезпечними” для жінок. Зокрема, нині вже є перша жінка-водолаз і жінка-кінолог у Національній гвардії. Також був розширений список військових професій і звань, які можуть обіймати жінки, бо на початку війни ті з них, хто воював, були змушені записуватися бухгалтерами чи поварами.

“Після Революції гідності був наданий неймовірний поштовх більшій залученості жінок у різних суспільних групах. Під час Майдану ми бачили, що і чоловіки, і жінки були на рівних… Згодом жінки взяли активну участь у розбудові з нуля, або й з мінусового рівня, Збройних сил, а також встали на захист України зі зброєю в руках”, - зауважила Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що перед місцевими виборами 2015-го року вдалося включити у закон квоту на 30% одного гендеру у партійних списках. І хоча колись не була прихильницею квот, нині усвідомлює, що вони необхідні як тимчасовий інструмент. Вона пошкодувала, що закон не передбачав відповідальності за порушення квот, однак відзначила, що кількість жінок у місцевих радах все ж суттєво зросла.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе закликала ЄС усвідомити загрози Nord Stream 2

“Звісно, 12% жінок у парламенті не відповідає структурі українського суспільства, у якому їх 55%. У той же час, це найбільша кількість, яка коли-небудь була у Верховній раді. І я впевнена, що ця участь надалі зростатиме”, - зауважила віце-прем’єрка.

Вона також наголосила що нинішній уряд - перший в історії України, який зробив питання рівності чоловіків і жінок своїм пріоритетом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-